Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Víkend přinese raketové oteplení, v pondělí až 27 °C!

7. 5. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 5. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ve zbytku příštího týdne však budou teploty nižší Víkend přinese raketové oteplení, v pondělí až 27 °C! Zdroj fotografie: 123rf

V Česku jsme už pěr týdnů nezažili překročení teploty 20 °C a nyní pátek 7. května máme opět denní teploty většinou do 15 °C, s proměnlivou oblačností a přeháňkami, které na českých horách mohou být ještě i sněhové! Skoro by se nechtělo věřit, že letní teploty už máme na dosah. A skutečně - na dveře klepe "bleskové oteplení", které nás přenese do nefalšovaného letního počasí. Proběhne už během nastávajícího víkendu. 

V sobotu ráno přitom ještě čekáme ranní minima jen kolem +2 °C a lokálně se mohou objevit nejspíš poslední letošní mrazíky! Přes den by se však proti pátku mělo oteplit jen o 1 až 2 stupně a to hlavně v Čechách, celková maxima čekáme 12/16 °C. Navíc den již proběhne beze srážek a převážně se slunečnou oblohou. Neděli čekáme bude už skoro bez oblačnosti a teploty najednou z ničeho nic vyskočí na krásných 19/23 °C, v Čechách možná dosáhnou až k 25 °C! A v pondělí oteplení vyvrcholí vzestupen denní maxim na 23/27 °C, také za doprovodu slunečného dne a zcela jistě beze srážek!

Od úterý se zase malinko ochladí, ale už jen mírně. Denní maxima na úterý očekáváme 21/25 °C a odpoledne možnost lokálních přeháněk. Od středy očekáváme výrazně větší oblačnost, občasný déšť a snížení teplot do rozmezí 15/20 °C, kde by měly vydržet po zbylou pracovní část týdne. Příští víkend se jeví zase spíše slunečný a maxima by se měla tlačit spíše ke 20 °C, nebo i lehce výše.

Zkrátka, květen je v plném proudu, a ačkoliv to po uplynulém chladném období tak nevypadá, tak je to čas, kdy je letní počasí již celkem běžnou záležitostí. V minulosti jsme zaznamenali případy, kde se již v první třetině května teploty šplhaly do blízkosti tropické 30 °C, ačkoliv to byly přece jen výjimečné situace.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024