Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ani začátek května nás moc neohřeje, bude i dost pršet

28. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 4. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejvíc srážek očekáváme v neděli Ani začátek května nás moc neohřeje, bude i dost pršet Zdroj fotografie: 123rf.com

Končící duben se zařadí mezi chladné měsíce, na čemž už zbývající dva dny nic nezmění. A aktuální výhled ukazuje, že ani první třetina května nám příliš velké oteplení nepřinese, zato se však dočkáme solidního množství srážek. Zatím je sice těžké určit ve kterých dnech kolik naprší, avšak celkový ráz počasí bude vlhký a spíše chladný. 

Vlastně to začne už ve čtvrtek, kdy by se mělo zatáhnout a objeví se i místní déšť, jak se bude blížit studená fronta. Maxima ještě dosáhnou na pěkných 15/19 °C. Pátek už bude po přechodu fronty, s teplotami 13/17 °C, na obloze čekáme zase oblačnosti méně, tedy většinou polojasno a beze srážek. A tím už se dostáváme ke konci dubna, načež v sobotu přijde první máj. Svátek zamilovaných se letos docela vydaří, ve smyslu toho, že nečekáme déšť, i když oblačnosti bude dost. A teploty zase poskočí na docela pěkných 15/19 °C. Oteplení to však bude jen dočasné...

Deštivější a chladnější vlna počasí začne v neděli 2. května, přičemž tento den by měl být ve znamení přechodu studené fromty s deštěm a ochlazováním od západu. Přesný odhad teplot je těžký, na Moravě bude ještě tepleji než v Čechách a během dne teploty poklesnou. Zpočátku tedy na východě republiky zřejmě přes 15 °C, v Čechách už méně. Neděle obecně nebude moc hezkým dnem, což podtrhne i silnější vítr, snižující pocitovou teplotu i celkový dojem z počasí.

První polovina příštího týdne se jeví s velkou proměnlivou oblačností a občasnými srážkami, asi ve formě přeháněk. Denní teploty čekáme nejčastěji mezi 10 a 15 °C, což je na květen docela málo. V druhé půlce příštího týdne se nejspíš nad 15 °C už zvednou, ale nadále modely odhadují častější déšť až do konce příštího týdne. Zatím tedy vůbec nejsou na obzoru teploty nad 20 °C, které přitom už ke květnu neodmyslitelně patří. Letošní jaro tak možná skončí jako poměrně chladné celé, nejen v podobě podprůměrného dubna.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024