Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nový týden začne jarem, od čtvrtka ochlazení

28. 2. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 2. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty budou asi nejvyšší ve středu. Nový týden začne jarem, od čtvrtka ochlazení Zdroj fotografie: 123rf.com

Teploty se po víkendovém ochlazení zase budou na začátku nového týdne šplhat výše směrem k jarním hodnotám. Od pondělí do středy očekáváme velice klidné počasí, kdy by mělo být na obloze buď úplně jasno a tedy slunečno, nebo se po ránu místy bude objevovat nízká inverzní oblačnost. Jelikože však už bude březen a slunce tedy již má velkou sílu, tak se během dopoledne inverzní oblačnost všude rozpustí a odpoledne již čekáme všude jasnou oblohu. Maximální teploty budou šplhat v pondělí do 11 °C, v úterý do 13 °C a ve středu až na 14 °C. I přes příjemné denní teploty se po ránu budou v těchto dnech objevovat ještě i mrazíky. 

Taková idylka začínajícího jara nám vydrží právě do středy včetně. Ve čtvrtek přijde změna počasí. Očekáváme přechod studené fronty, kdy se během dne počasí od severozápadu postupně pokazí a zatímco na jihovýchodě ještě bude většina dne příjemně teplá jako ve středu, zbytek Česka se postupně dočká deště a poklesu teplot. Na horách v severní části republiky by mohlo přijít i sněžení. Na severu území čekáme maximální teploty už jen kolem 8 °C.

Závěrečné dny příštího týdne tak budou znatelně chladnější než ty v první polovině. Páteční počasí čekáme proměnlivé s možností přeháněk a teplotami maximálně do 8 °C, o víkendu se bude vyjasňovat, ale sobota by měla být nejstudenějším dnem s maximy jen do 5 °C. Neděle pak jen o malinko teplejší, do 6 °C. Víkendové dny by současně měly přinést zase dosti studená rána, teploty budou v noci klesat hluboko pod bod mrazu a na většině území nejspíš pod -5 °C. Minima okolo -10 °C nejsou vyloučena. Jaro bude zkrátka přece jen ještě v plenkách. 



Antarktida zažívá neobvykle chladné podzimní období

Antarktida zažívá neobvykle chladné podzimní období

Jižní polokoule se právě nachází uprostřed podzimu a už nyní klesají teploty na Antarktidě až k -80 °C. Neobvykle chladné počasí zažívá i Jižní Amerika a Nový Zéland.

8. 5. 2024
Na řadě míst od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Na řadě míst od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Během pondělí zasáhly velkou část našeho území silné bouřky s kroupami a vydatnými srážkami. Na jihu Čech se dokonce zřejmě vyskytlo slabé tornádo.

7. 5. 2024