Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sníh rychle mizí, jak dlouho vydrží na horách?

18. 2. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 2. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vysoké teploty příštích dní přinesou silnou oblevu i do vyšších poloh Sníh rychle mizí, jak dlouho vydrží na horách? Zdroj fotografie: 123rf

Ve středu už teploty v nižších polohách lokálně vystoupily až na 9 °C a v dalších dnech budou podobné, nebo postupně ještě vyšší. V polohách do 600 metrů nad mořem sníh během chvíle prakticky vymizel, kromě severních částí Čech, kde byly teploty nižší, tam ještě trocha sněhu zůstává i v nižších polohách. Ve čtvrtek ráno ještě leželo kolem 10 cm ještě i v některých větších severočeských městech. I zde ale odtává a brzy bude po něm. 

Je jasné, že o víkendu už žádný sníh v nižších polohách nebude. Jak to však bude na horách? Přestože můžou obyvatelé nížin nabýt dojmu, že minulý týden byla zima po dlouhé době slušná, tak kupodivu zásoby sněhu na horách nejsou na polovinu února nijak zvlášť velké. Z mrazem totiž nepřišlo dost srážek. Více než metr sněhu tak leží jen na hřebenech nejvyšších hor. Ve výškách kolem 800 metrů leží zhruba půl metru sněhu, na Šumavě i méně. 

S ohledem na odhad teplot na příští dny se dá čekat, že v průběhu příštího týdne zmizí prakticky všechen sníh do 800 metrů nad mořem, na Šumavě až do 1000 metrů. Ale i ve vyšších polohách ho hodně ubude, zejména tam, kde svítí slunce. To už je totiž teď ve druhé půlce února hodně silné, a sníh dokáže hodně rychle rozpustit. Na příští víkend, tedy na úplný konec února, lze očekávat sněhovou pokrývku, která by stačila třeba na běžky, je v těch nejvyšších polohách Krkonoš či Jeseníků. 

Je to problém i ve vztahu k možnému otevření skiareálů, kdyby to epidemiologická opatření například v březnu už umožnila. V příštím týdnu dostanou sjezdovky hodně zabrat. Aby se v březnu dalo lyžovat, museli by po nocích a pak hned při poklesu teplot skiareály znovu zasněžovat a je otázkou, zda se jim to ještě vyplatí, na těch pár týdnů do konce sezony. S předpovědí vysokých teplot a tání sněhu tak ještě více roste pravděpodobnost, že si už letos nezalyžujeme, ani kdyby v březnu došlo k rozvolnění. Počasí bude pomyslným posledním hřebíčkem do rakve této sezony. 



Dnes v noci existuje velká šance na pozorování polární záře

Dnes v noci existuje velká šance na pozorování polární záře

V noci z pátku na sobotu existuje poměrně vysoká šance na pozorování (i výrazné) polární záře nad českým územím. Skutečnost navíc podpoří malá oblačnost, která se v průběhu noci bude ukazovat spíše lokálně.

10. 5. 2024
Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

V nadcházejících dnech nás čeká poměrně slunečné počasí s teplotami kolem 20 °C. Teprve od středy by se vlivem brázdy nízkého tlaku měly přidat četnější přeháňky nebo bouřky.

9. 5. 2024