Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Letošní rok přinesl nejvíc srážek za posledních 10 let!

11. 12. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 12. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zbytek prosince už na tom nic nezmění Letošní rok přinesl nejvíc srážek za posledních 10 let! Zdroj fotografie: 123rf Za období od začátku roku do konce listopadu spadlo na území Česka 735 milimetrů srážek. Už v průběhu října byl překročen normál pro celý rok, který činí 686 mm. V průběhu prosince zatím napršelo a nasněžilo jen několik málo milimetrů, avšak i kdyby už z nebe nespadla ani kapka vody či vločka sněhu, je jisté, že letošní rok bude srážkově nejvydatnější za posledních 10 let. Vyšší úhrn srážek jsme naměřili naposledy v roce 2010, kdy šlo o 867 milimetrů. Tato hodnota překonána letos určitě nebude, chybějících 132 mm za prosinec v žádném případě nespadne, i s ohledem na výhled na další dva týdny. 

V posledních letech byly srážky v Česku převážně podprůměrné, zejména rok 2018 byl suchý, když spadlo za celý rok pouze 522 milimetrů. V kombinaci s vysokými teplotami se nad naší republikou rozhostilo velké sucho, které pokračovalo i v roce 2019 a následně se projevilo i letos na jaře, především v dubnu. Dlouhodobý nedostatek srážek způsobil velký pokles podzemních vod a objevovala se varování, že mohou přijít problémy s nedostatkem vody. Od května jsme se však dočkali vydatných deštů, které postupně situaci zachránily. 

Extrémně srážkově nadprůměrné měsíce byly letos zejména únor, červen a říjen. Velice suchý byly naopak leden, duben a listopad. Z hlediska celkových ročních úhrnů srážek jsou přitom zásadní hlavně letní měsíce, tedy v tomto směru nejdůležitějšími se staly vydatné srážky v červnu. K zažehnání sucha přispěly i teploty, které byly v létě mírnější než v předchozích letech. 

Z dlouhodobého pohledu srážek v Česku nijak neubývá, což potvrdil i letošní rok. Minulé suché roky představují spíše náhodu. Problém se suchem se však přesto zvětšuje a je způsoben vyššímu teplotami, které vedou k tomu, že se více vody vypaří a vegetace je také žíznivější než dříve. Dalším faktorem, který se děje v důsledku vyších teplot, je postupný úbytek sněhu, kdy zimní srážky většinou rychle odtečou a nezůstávají ve formě sněhu déle v krajině. 

Jak bude vypadat příští rok, nedokážeme odhadnout, ale dobrou zprávou je, že do něj vstoupíme se slušnými stavy podzemních vod, takže bychom případné sucho měli v tomto směru lépe zvládnout.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024