Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Víkend přinese teplé, ale větrné počasí

4. 12. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 12. 2020 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Mírně odlišné podmínky čekáme na západě Čech. Víkend přinese teplé, ale větrné počasí Zdroj fotografie: 123rf

Po čtvrtečním sněžení se začalo od východu oteplovat a tento trend bude pokračovat i o víkendu. Už v sobotu by na většině území měly vystoupit teploty na 6/11 °C. Oblačnosti bude spíš hodně, ale odpoledne bychom místy mohli dočkat polojasné oblohy.

Podobný ráz počasí očekávejme i v neděli s tím, že teploty se ještě zvýší na 7/12 °C. Polojasno ale už bude spíš ojedinělou záležitostí, většinou se setkáme s oblačnou až zataženou oblohou. Po oba dny se v Čechách může lokálně objevit déšť nebo přeháňka, ale převážná část území by měla mít víkend beze srážek.

Po oba víkendové dny nás bude provázet čerstvý jihovýchodní vítr, před kterým byla vydána i výstraha. Nemůžeme tak doporučit pohyb na hřebenech hor a na exponovaných místech je třeba věnovat pozornost možnosti pádu stromů či větví.

Výjimkou z nastíněné předpovědi bude západ Čech. Zde čekáme o několik stupňů nižší teploty - v sobotu kolem 4 °C, v neděli kolem 6 °C. Pocitově to však takový rozdíl nebude, protože v této oblasti bude foukat jen slabý až mírný vítr. Zatím ale není úplně jasné, jak daleko od západní hranice se udrží chladnější vzduch - v oblasti kolem Plzně a dále na západ tak musíme počítat s větší nejistotou předpovědi teploty než na zbytku území.

Od pondělí se začne pozvolna ochlazovat, ale na návrat zimy do nižších poloh to v dohledné době nevypadá. Sněžení by se ale mohlo postupně vrátit na hory, zejména ty v Čechách.



Dnes v noci existuje velká šance na pozorování polární záře

Dnes v noci existuje velká šance na pozorování polární záře

V noci z pátku na sobotu existuje poměrně vysoká šance na pozorování (i výrazné) polární záře nad českým územím. Skutečnost navíc podpoří malá oblačnost, která se v průběhu noci bude ukazovat spíše lokálně.

10. 5. 2024
Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

V nadcházejících dnech nás čeká poměrně slunečné počasí s teplotami kolem 20 °C. Teprve od středy by se vlivem brázdy nízkého tlaku měly přidat četnější přeháňky nebo bouřky.

9. 5. 2024