Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Do Česka se vrací inverzní ráz počasí, vydrží nejméně do čtvrtka

24. 11. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 11. 2020 | mm, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Velké rozdíly v počasí jsme pozorovali už během úterý. Do Česka se vrací inverzní ráz počasí, vydrží nejméně do čtvrtka Zdroj fotografie: 123rf

Vlády nad počasím v ČR se opět ujala tlaková výše. Ta v tuto roční dobu přináší buď slunečné počasí nebo mlhy a nízkou oblačnost. Někdy se vyskytují oba typy povětrnosti jen pár kilometrů od sebe, což činí tyto situace poměrně složité pro lokální předpovědi počasí.

Právě tato situace nastala v úterý odpoledne, kdy přibližně polovina území měla slunečno a druhá polovina nízkou oblačnost nebo mlhy. Se slunečným počasím jsme se setkávali především na východě Moravy, ve Slezsku a ve východní polovině Čech. Lokálně ale i jinde, zejména v horských a vrchovinných oblastech.

Podobná situace nastane i ve středu a ve čtvrtek. Celkově bude ale asi více nízké oblačnosti a méně míst se sluncem. To se místy ukáže hlavně v odpoledních hodinách. Kromě hor je o něco větší pravděpodobnost polojasné oblohy v jihozápadní polovině Čech a ve Slezsku. Naopak na jihu a západě Moravy je tato pravděpodobnost mnohem menší. Ale jak jsme zmínili v úvodu článku, je předpověď nízké oblačnosti komplikovaná a její rozložení nás může nakonec překvapit.

Od pátku už může dojít k mírné změně cirkulace a k rozpadu inverze, rozhodně to ale zatím není jisté - hlavně na Moravě by nízká inverzní oblačnost mohla setrvat i o něco déle. Celkově je předpověď na víkend poměrně dost nejistá, hlavně co se týče charakteru a množství oblačnosti, respektive případných srážek.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024