Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Velká Británie zažila nejdeštivější den své historie

22. 10. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 10. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Významné povodně to ale nepřineslo. Velká Británie zažila nejdeštivější den své historie Zdroj fotografie: 123rf Britští meteorologové přišli s mírným odstupem se zajímavou zprávou - 3. října napršelo na území Velké Británie v průměru 31,7 mm srážek.  Byl to nejvyšší průměrný denní úhrn pro celou zemi v historii měření, dosavadní rekord byl z 29. srpna 1986. Zajímavý rekord znamená, že za 24 hodin napršelo na území Velké Británie tolik vody, kolik je uloženo ve slavném obřím jezeře Loch Ness, které je největší v zemi.

Srážky se vyznačovaly tím, že zasáhly kompletně celou zemi. Lokální úhrny nebyly nijak extrémní, ale výjimečný byl jejich plošný rozsah. Téměř všude napršelo 30-50 mm vody. Lokální povodně se sice odehrály, ale díky tomu, že byly srážky rozloženy po celé zemi a v předcházejících dnech moc nepršelo, tak to řeky zvládly bez zásadních katastrof. Británie zažila povodně už letos v únoru, který byl nejdeštivějším v historii. Následovalo pak suché a horké jaro, v květnu zase padl rekord v délce slunečního svitu.

 Letošní britské rekordy lze částečně připsat probíhajícím změnám klimatu. Počasí se víc než dříve vymyká normálům, a to na obě strany. Rekordy padají stále častěji a extrémně suchá období jsou střídána enormními dešti. Sama Velká Británie patří mezi země, kde jsou očekávané projevy změny klimatu větší než jinde, i například větší než u nás. Uvidíme, co tedy přinesou další roky.



Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024
Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024