Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Přišel astronomický podzim, teploty přitom letní

22. 9. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 9. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Podzimní rovnodennost nastala za vysoce nadprůměrného počasí Přišel astronomický podzim, teploty přitom letní Zdroj fotografie: 123rf V úterý v 15:30 nastala tzv. podzimní rovnodennost, tedy stav, kdy Slunce osvětluje severní a jižní polokouli stejnou měrou. Nyní už je den na severní polokouli kratší než na jižní a tím jsme vstoupili do astronomického podzimu. Ve školách jsme se někdy učili, že nastává 23. září, ale nemusí to být vždy v tento den. Letos je tomu už 22. z důvodu, že byl přestupný rok. Na počasí tento akt sám o sobě nemá žádný vliv.

Shodou okolností, v momentě příchodu podzimní rovnodennosti se teploty v Česku pohybovaly ještě na letních úrovních až okolo 25 °C, lokálně i více. V Dobřichovicích u Prahy bylo za slunečného dne naměřeno dokonce 27 °C. Nad letními 25 °C se teploty držely odpoledne i na jihu Moravy. Jedná se o teploty vysoko nad dlouhodobým průměrem, k překonávání rekordů však nedošlo, neboť v roce 2003 dosahovaly dne 22. září teploty až na 29 °C.

Připomínáme jako obvykle, že jde o začátek podzimu astronomického, nikoliv meteorologického. Z hlediska dlouhodobého průměru teplot patří už celé září do podzimního období, ačkoliv letos by zatím klidně sneslo letní parametry. Aspoň co se týče dosavadních teplot, přece jen nyní už víme, že v jeho závěru už ani zdaleka letní nebude. Ale o tom až v dalším předpovědním článku, a nebo v naší předpovědi na další dny.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024