Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na horách mrzlo, na Šumavě byly tři stupně pod nulou

13. 7. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 7. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Příliv chladného vzduchu se naplno projevil dnes v noci. Na horách mrzlo, na Šumavě byly tři stupně pod nulou Zdroj fotografie: 123rf.com

Za studenou frontou, které přes naše území přecházela v pátek a v sobotu, se k nám dostává chladný vzduch. Přes den to tolik nepoznáme, ale noci jsou podstatně chladnější než jsme byli v uplynulých týdnech zvyklí.

Noc na pondělí přinesla na většinu ČR vhodné podmínky na výrazný pokles teploty a hned v několika pohořích se teplota propadla pod bod mrazu. Týkalo se to, jako obvykle při letních ochlazeních, vysoko položených údolí, ne nejvyšších vrcholů.

Na šumavské stanici Kvilda-Perla dosáhla teplota ráno -3,8 °C, ale úplné minimum mohlo být ještě o několik desetin nižší. Mrazivé ráno zaznamenalo i několik dalších šumavských stanic. Nemrzlo jen na Šumavě, na krušnohorské stanici Jelení, u mostu bylo ráno kolem tří stupňů pod nulou. Mráz kolem -2 °C hlásila i lokalita Jizerka, rašeliniště v Jizerských horách. Slabý mráz byl hlášen i z Novohradských hor.

Chladné ráno na polovinu července bylo i v nižších polohách. Na +2 °C se teplota propadla ve Velkém Chvojně u Ústí nad Labem nebo v Adršpachu. Většina Česka měla minima mezi 5 °C a 10 °C. Nízké ranní teploty čekáme ještě v úterý, od středy se kvůli četnější oblačnosti minima opět porostou.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024