Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Další vichřice na obzoru!

25. 2. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 2. 2020 | ms, meteoentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ze čtvrtka na pátek přejde další bouře, nejvíc ohrozí jihozápad Čech Další vichřice na obzoru! Zdroj fotografie: 123rf.com Letošní únor se do meteorologických análů zapíše jako mimořádně větrný měsíc. Už jsme v něm prožili několik vichřic, naposledy v neděli večer, a další je ještě před námi. Celkově pokračuje velmi svižné západní proudění, takže fouká prakticky každý den. Velmi nebezpečně ale působí tlaková níže, která by přímo přes Česko měla projít v noci ze čtvrtka na pátek.

Výstraha zatím vydána nebyla, protože stále je nejasné, jak přesně bude postup níže vypadat. Modely totiž ukazují poměrně vzácnou situaci, že by přímo střed tlakové níže přešel přes naše území. A to je pro předpověď větru hodně těžká situace. Vítr bude vát silný hlavně jižně od středu níže - pokud by tedy střed níže šel jihem našeho území, pak se silnější vítr projeví spíš v Rakousku. Pokud půjde severem území, pak by naopak dopady u nás mohly být velmi silné a ničivé.

Poslední výstupy z modelů hovoří o tom, že vítr výrazně zesílí ve čtvrtek večer na západě Čech, v noci na pátek bude řádit v Čechách a v pátek dopoledne na Moravě. Nicméně na východě území už by měl být slabší, vypadá to na velké rozdíly v síle větru v rámci území Česka. Pokud vyjdou aktuální výpočty, nejsilnější vítr by byl v noci na pátek na jihozápadě Čech, případně Českomoravské vrchovině.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024