Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Úterní teploty opět rozdělily republiku

14. 1. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 1. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na Moravě byl často celodenní mráz. Úterní teploty opět rozdělily republiku Zdroj fotografie: 123rf

Úterý znovu přineslo značné teplotní rozdíly v rámci republiky. V poslední době je to docela častý jev, způsobený inverzemi, které se při proudění z jižních směrů obnovují především nad Moravou. Pod teplotní inverzí se drží studený vzduch a často i mlhy a nízká oblačnost. Tam, kde byl vzduch dostatečně studený, tvořila se na stromech a dalších objektech námraza. Ta je při malém množství neškodná, ale pokud vhodné podmínky trvají několik dní, může dokonce lámat větve nebo vršky stromů.

Dnes zůstala nízká oblačnost či mlhy nejen nad Moravou, ale i nad částí severních Čech a lokálně i v jižní část Čech. Pod ní zůstávaly teploty blízko nuly nebo i pod nulou. Například v Brně bylo jen lehce nad -2 °C. Nejchladněji bylo ve vyšších oblastech Vysočiny a v oblasti Nízkého Jeseníku. Zde bylo jen kolem -4 °C, v Červené (Nízký Jeseník) odpoledne klesla teplota až na pět stupňů pod nulou. Na hřebenech hor bylo většinou slabě pod nulou, na Šumavě se teplota dostala nad nulu i na hřebenech (na české straně). Večer se oteplovalo i na hřebenech dalších horách s tím, jak zesiloval příliv teplého vzduchu ve výšce.

Na druhé straně pomyslného žebříčku byly jihozápadní a střední Čechy. Zde na řadě míst teplota překročila +5 °C, lokálně bylo skoro 10 °C. Na stanici Pohoří na Šumavě (pozor, neleží na Šumavě, ale v Novohradských horách) byla desetistupňová hranice dokonce lehce překročena.

V Pošumaví se tak lidé mohli procházet po sluncem zalité krajině při březnových teplotách, naproti tomu třeba v Nedvězí na Vysočině bylo potřeba pořádné zimní oblečení - teplotu na -4 °C doplňoval ostrý vítr s nárazy přes 8 m/s. A to se bavíme prakticky o stejné nadmořské výšce.



Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024
Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

Víkend byl ve znamení teplého a bouřlivého počasí

První květnový víkend odstartoval naplno bouřkovou sezonu a často lákal díky příjemným jarním až letním teplotám k pobytu venku v přírodě, i pondělní den se ještě bude nést v podobném duchu.

5. 5. 2024