Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teplotní inverze v plné síle - na Šumavě +9 °C

5. 12. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 12. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ve výšce k nám pronikl velmi teplý vzduch. Teplotní inverze v plné síle - na Šumavě +9 °C Zdroj fotografie: 123rf Čtvrteční atmosféra nad Českem se vyznačovala výraznou teplotní inverzí. Kolem tlakové výše nad východem Evropy k nám proudil velmi teplý vzduch, který ale kvůli své menší hustotě spíš "klouže" nad studeným vzduchem v nižších hladinách a nedokáže ho vytlačit z nížin a pahorkatin.

S teplotní inverzí bývá často spojena nízká oblačnost (ale ne vždy) a tak tomu bylo na většině území i dnes. Z vrstvy oblačnosti vystupovaly hory a podhorské oblasti ležící severně od horských hřebenů (Třinecko, část jižních Čech, Frýdlatský výběžek nebo Javornicko a Osoblažsko na severní straně Jeseníků).

Nejvyšší teploty byly zaznamenány na Šumavě, kde se na Horské Kvildě i na stanici Perla brzy odpoledne teplota pohybovala až kolem 9 °C. Obě známé mrazové kotliny však nezůstaly své pověsti nic dlužné - s klesajícím sluncem prudce poklesla i teplota a ve 20 h už na Horské Kvildě bylo -8 °C a na Perle kolem -11 °C! U +9 °C kulminovala teplota i na Churáňově, zde k tomu měli i velmi teplou noc - od 20 h až do rána zde teplota kolísala mezi 1 °C a 5 °C.

Další horské oblasti byl mírně chladnější - krušnohorský Klínovec i krkonošské hřebeny měly kolem +5 °C, vrcholky Jeseníků a Beskyd se vyšplhaly k okolí bodu mrazu.

Většina z nás však zažila zatažený den s nízkými odpoledními teplotami - v Praze i v Brně se maxima pohybovala kolem 0 °C nebo dokonce slabě pod ní. Nejchladněji bylo těsně pod hranicí inverze v nižších partích severních hor a ve Žďárských vrších. Tato místa zapisovala odpolední teploty jen v okolí -5 °C.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024