Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sobota přinesla déšť, vrcholky hor pokryl sníh

9. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 11. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Pršelo téměř na celém území, ale úhrny většinou nepřekročily 10 mm. Sobota přinesla déšť, vrcholky hor pokryl sníh Zdroj fotografie: 123rf

Sobota přinesla ukázkové listopadové počasí - k teplotám kolem 7 °C (výjimkou bylo teplejší Ostravsko a Krnovsko) se přidalo mnoho oblaků a skoro na celém území republiky jsme mohli zaznamenat déšť.

Za posledních 24 hodin (do sobotní 20 h) spadlo nejvíce srážek v Krkonoších a Jizerských horách. Úplně nejvyšší úhrn změřil srážkoměr na Dvoračkách v Krkonoších - do 30 mm zde chyběly jen dvě desetiny. Nad 20 mm se dostala i Luční bouda (taktéž v Krkonoších) a dvě jizerskohorské stanice, konkrétně Desná, Souš a Bedřichov.

Větších úhrnů mezi 5 a 10 mm se dočkali v pásu táhnoucím se z Jindřichohradecka na sever až ke zmíněným Krkonoším - v podhůří leckde spadlo i přes 10 mm. Podobné úhrny byly zaznamenány i blízkosti dalších hor, například Jeseníků nebo Orlických hor. Někde naopak nepršelo skoro vůbec - například na Plzeňsku nebo na Opavsku.

S tím jak se k nám postupně od západu dostával chladnější vzduch se na českých horách objevily sněhové vločky. Sněžilo například na šumavském Churáňově, krušnohorském Klínovci nebo na hřebenech Krkonoš. Díky teplotám klesajícím pod nulu se sníh začal chytat a například v okolí Luční boudy už je pěkně bílo, jak by začátkem zimy mělo být. I když ráno zde bylo nad nulou, dopoledne se postupně ochlazovalo a odpoledne už provázely teploty kolem -1 °C.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024