Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Rozdílné nedělní počasí

20. 10. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 10. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Při cestách po republice jsme se mohli setkat s velkými rozdíly v teplotě a oblačnosti. Rozdílné nedělní počasí Zdroj fotografie: 123rf

Za velkými teplotním rozdíly stál příliv teplého vzduchu od JZ, který je velmi výrazný ve výšce, ale při zemi se projevuje s rozdílnou intenzitou. O tom, jak vysoko se teplota dnes dostane rozhodovalo z velké části to, zda se na daném místě objeví nízká oblačnost a kdy se případně rozpustí. Ale svou roli hrály i další faktory jako je uspořádání horských hřbetů a nadmořská výška.

Brzy dopoledne, kolem 9 h, pokrývala nízká oblačnost skoro celé Čechy a hlavně západní část Moravy. V dalších hodinách oblačnosti postupně ubývalo - kolem poledne přikrývala asi polovinu území Česka. Ve dvě hodiny odpoledne zůstaly z oblačné pokrývky dvě velké plochy (nad Vysočinou a nad severozápadními Čechami) a několik menších. Na asi 30 % území, kde nízká oblaka vydržela až do 15 h, už si slunce moc neužili.

Na místech, kde se oblačnost udržela nejdéle neděle moc teplá nebyla (i když studená na 20. října také ne). Hubenov u Jihlavy zaznamenal odpolední teplotu kolem 12 °C podobně jako Žatec nebo Kopisty na Mostecku. Na druhé straně spektra byly stanice, kde slunce svítilo po řadu hodin. Mezi tato místa náležela třeba Strážnice na jihu Moravy, kde se rtuť vyšplhala až na 23 °C. Jen asi o stupeň chladněji bylo v Karviné. Nad 20 °C se teplota dostala na řadě míst Moravy a Slezska, Čechy byly až na pár vyjímek většinou chladnější.

Jednou z těchto výjimek byla možná překvapivě Šumava. Horské slunce ve spolupráci s přílivem teplého vzduchu, který byl ve výšce šumavských plání velmi intenzivní, vyhnalo teplotu až nad 20 stupňů. I známá mrazová kotlina Kvilda-Perla po ranním mrazu zaznamenala letních 21 °C.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024