Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nejprve déšť, poté babí léto

7. 10. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 10. 2019 | ka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teplá fronta přinese déšť do většiny Česka, víkend by měl být beze srážek. Nejprve déšť, poté babí léto Zdroj fotografie: 123rf

Ač někdy může být velmi proměnlivé počasí i pro následující den, ve zbytku tohoto týdne je tomu spíše naopak. Modely se totiž poměrně dobře shodují jak na stavu a vývoji tlakového pole, tak také na počasí nad Českou republikou.

Noc na úterý a úterní ráno přinesou poslední závan současné chladnější vlny. Je totiž třeba počítat s tím, že teploty mohou místy klesnout pod 0°C. Závisí na množství oblačnosti, nejpravděpodobněji by k tomu však mělo dojít na Moravě, ve Slezsku a na Vysočině.  V úterý dopoledne již začne přes Čechy přecházet postupně okludující teplá fronta. Ta se zatím projeví zejména deštěm, který by měl kolem poledne začít v severozápadních Čechách a postupně se rozšířit do celé republiky. Místy také bude potřeba dávat pozor na silnější jižní vítr, a to zejména v pásu od Jizerských hor k Beskydům.

Deštivé počasí počasí bude pokračovat i během středy a také teploty by se měly u nás pohybovat jen do 15°C, ranní minima by však již díky zatažené obloze téměř jistě neměla k nule klesat. Ve čtvrtek by měly být přeháňky méně četné, vítr by ovšem měl být přes den opět silnější.

Ač je konec týdne ještě poměrně daleko, modely se docela shodují, že by měla  během víkendu Česko ovlivňovat rozsáhlá oblast vyššího tlaku vzduchu. Právě díky tomu lze předběžně očekávat velmi pěkné počasí – teplotní maxima až ke 20°C, minimum srážek a spíše slabší vítr. Pokud tedy plánujete poslední letošní spaní pod širákem, tento víkend na to bude jako dělaný.



Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

V nadcházejících dnech nás čeká poměrně slunečné počasí s teplotami kolem 20 °C. Teprve od středy by se vlivem brázdy nízkého tlaku měly přidat četnější přeháňky nebo bouřky.

9. 5. 2024
Antarktida zažívá neobvykle chladné podzimní období

Antarktida zažívá neobvykle chladné podzimní období

Jižní polokoule se právě nachází uprostřed podzimu a už nyní klesají teploty na Antarktidě až k -80 °C. Neobvykle chladné počasí zažívá i Jižní Amerika a Nový Zéland.

8. 5. 2024