Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Letní počasí se vrátí, za týden už zase tropy

14. 7. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 7. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Během příští dnů budou teploty zvolna stoupat Letní počasí se vrátí, za týden už zase tropy Zdroj fotografie: 123rf.com Stávajícím víkendem vrcholí dva týdny dlouhé období teplotně podprůměrného počasí, které je ve velkém kontrastu s horkým začátkem léta. Četné přeháňky a denní teploty pod 25 °C poskytují žádoucí úlevu krajině a i lidem. Léto však zdaleka není u konce, je teprve v polovině a ještě nám dokáže mnoho předvést. Ve výhledech modelů už se rýsuje jeho návrat.

Od pondělí už bude na obloze převažovat slunečno a zmizí déšť; ještě v pondělí se ojedinělá lokální přeháňka může objevit, ale bude jich už vceku málo. Jinak bude spíš polojasná obloha a teploty 21/25 °C. Úterý čekáme teploty zhruba stejné, možná k tomu bude oblačnosti o něco méně přeháňky už nebudou vůbec. Od středy se začnou teploty zvedat, maxima ve středu 22/26 °C, ve čtvrtek 23/27 °C a v pátek už 25/29 °C. Ve čtvrtek v západní polovině území a v pátek spíše ve východní polovině je větší pravděpodobnost výskytu přeháňky i bouřky.

Víkend už nabídne návrat do teplého léta. Podle aktuálního předpokladu vystoupí teplota v sobotu na 26/30 °C a v neděli dokonce na 28/32 °C, přičemž to nevypadá na výskyt bouřek. Tropické počasí pak podle většiny modelů vydrží i v týdnu po 22. červenci. Zatím se nezdá, že by se teploty měly šplhat výše až k 35 °C, od 22. července se už ale modely více rozcházejí a předpověď může dozant větších změn. Celkově to vypadá, že druhá půlka července nám dokáže vynahradit poněkud vlažnější začátek prázdnin.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024