Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Jizerských horách napršelo až 80 mm srážek

28. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 5. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Solidní úhrny zaznamenala velká část republiky. Zatímco k ránu srážky ustoupily na západ, přes den se nad Moravu nasunulo další pásmo a až na vzácné výjimky je v celé ČR opět kvalitně zalito. V Jizerských horách napršelo až 80 mm srážek Zdroj fotografie: 123rf Zmiňovaných 80 mm zaznamenala jizerskohorská stanice Bedřichov ležící v nadmořské výšce 777 m. Nejsilnější srážky registroval srážkoměr kolem půlnoci, kdy zde napršelo 48 mm během 3 hodin, to je skoro jako 5 desetilitrových kýblů na každý čtvereční metr.

Vydatné srážky se nevyhnuly i nižším polohám v okolí hor - 61 mm spadlo během poslední srážkové epizody ve Stráži pod Ralskem (z toho 22,7 mm za odinu před půlnocí). Více jak 50 mm, konkrétně 53 mm se dočkali i v Liberci a blízko u této mety se úhrn zastavil i Novém Boru na Českolipsku.

Silný déšť během úterního dne přinesl lokálně vysoké úhrny i na Moravu a do Slezska - stanice Olomouc-Holice zaznamenala 37 mm. Velký počet stanic po celém Česku zapsal přes 20 mm srážek.

Intenzivní déšť na Olomoucku způsobil rozvodnění řeky Olešnice, která v Kokorech vystoupila na 1. stupeň povodňové aktivity. Hladina toku se o půlnoci zvýšila asi o 80 cm a průtok překročil úroveň 7 m3/s.

Srážky aktuálně (k úterní 21 h) pokračují především nad Moravou, ale už nejsou tak vydatné jako během dne. Postupné slábnutí srážkové činnosti očekáváme i dalších dnech a snad se dočkáme i více slunečních paprsků.



Dnes v noci existuje velká šance na pozorování polární záře

Dnes v noci existuje velká šance na pozorování polární záře

V noci z pátku na sobotu existuje poměrně vysoká šance na pozorování (i výrazné) polární záře nad českým územím. Skutečnost navíc podpoří malá oblačnost, která se v průběhu noci bude ukazovat spíše lokálně.

10. 5. 2024
Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

V nadcházejících dnech nás čeká poměrně slunečné počasí s teplotami kolem 20 °C. Teprve od středy by se vlivem brázdy nízkého tlaku měly přidat četnější přeháňky nebo bouřky.

9. 5. 2024