Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Předpověď počasí na rok 2019

31. 12. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 31. 12. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Exkluzivně jsme připravili výhled na ceý rok Předpověď počasí na rok 2019 Zdroj fotografie: 123rf.com Podle našich předpovědních modelů je jasné, že se v roce 2019 dočkáme hezkého počasí, kdy budou dny zcela slunečné bez oblačnosti. Větší část dní tohoto roku však bude s oblačností, některé dny budou i úplně zatažené. Určitě se v některých dnech objeví déšť a zcela jistě pár dní i téměř zcela proprší. Na začátku roku bude občas i sněžit, pokud se teploty dostanou pod nulu, tak i v nižších polohách. Na horách se minimálně do konce února bude sněžení objevovat častěji. Teploty budou na začátku roku občas celý den pod nulou, maximálně se pak dostanou zhruba na + 10 °C

Na jaře by se mělo postupně oteplovat, mrazivé dny už během března vymizí, sníh se bude na začátku jara ještě občas objevovat na horách, ale i tam se už oteplí. V dubnu by se denní teploty mohly dostávat i přes 20 °C, ale současně se budou objevovat chladnější dny s teplotami kolem +5 °C. V květnu by se denní teploty měly pohybovat mezi +10 a 30 °C. V teplejších dnech se začnou vyskytovat i letní bouřky. Přibývat bude denního světla, slunce bude vycházet stále dříve a zapadat později.

Léto bude z celého roku nejteplejší. Dočkáme se i veder s teplotami nad 30 °C, výjimečně i kolem 35 °C. Ale i během léta je třeba počítat s některými deštivými a chladnějšími dny, kdy by mohlo být jen kolem 20 °C. Očekáváme nejvíce denních bouřek z tepla, lokálně i hodně silných. Současně se v létě dočkáme nejdelších dnů a nejkratšího období tmy - vůbec nejdelší dny očekáváme v druhé polovině června, pak se bude zase denní světlo pomalu zkracovat.

Na podzim se zase bude postupně ochlazovat, v září už teploty nevystoupí výrazně nad 30 °C, v některých dnech můžou být už denní teploty pouze kolem 10-15 °C. Začnou se častěji objevovat ranní mlhy. Stále se budou vyskytovat jak dny deštivé, tak i slunečné. Pomalu bude přibývat dní s větším větrem. Na konci září bude šance na babí léto. V říjnu a listopadu se bude dále ochlazovat, častěji se objeví zatažená obloha a inverze. Na hory se zase vrátí první sněžení. Teploty v říjnu už nebudou překračovat 25 °C, v chladnějších dnech může být jen kolem +5 °C. V listopadu už budou denní teploty mezi přibližně 0 °C a +15°C.

V závěru roku přijde zase zimní počasí - denní teploty budou na horách postupně už pod nulou a začne častěji sněžit. V prosinci je možný výskyt sněhu už i v nižších polohách, ale jen v chladnějších dnech, denní teploty se budou pohybovat mezi -5 °C a +15 °C. Na konci prosince přijdou Vánoce a poslední den roku pak Silvestr. 

Věříme, že pro Vás bude naše výše uvedená předpověď užitečná. A pokud by jste ocenili ještě nějaké upřesnění, tak navštěvujte průběžně naše stránky - i po celý příští rok pro vás budeme každý den předpověď upřesňovat.



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024