Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V úterý přijde sníh i do nižších poloh

10. 12. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 12. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Výrazně sněhová pokrývka se vytvoří zhruba nad 500 metrů. V úterý přijde sníh i do nižších poloh Zdroj fotografie: 123rf V pondělí si dávají srážky trochu přestávku, ale v noci na úterý a během úterý očekáváme výraznější sněžení. To už postihne i nejnižší polohy, ovšem v nížinách se teploty dostanou ještě až na +3 °C. Tvorbu sněhové pokrývky tak předpokládáme až ve výškách nad cca 500 metrů, kde budou teploty po celý den kolem nuly nebo pod nulou. Na horách nasněží více než 10 cm sněhu (lokálně klidně může až 20 cm), zase se bude projevovat efekt návětří. 

V noci na středu se teploty sníží a i když budou srážky ustávat, ještě by mohlo stihnout napadnou trochu sněhu i v nížinách. Je tedy dost možné, že se ve středu ráno probudí velká část republiky do bílého dne. Český hydrometeorologický ústav výstrahu na sníh nevydal, ale i tak se mohou ve výškách nad 500 metrů dopravní problémy objevit. V nížinách by to byl spíš jen ten romantický poprašek. Denní teploty ve středu v nížinách zase asi lehce vykouknou nad nulu, takže sněhu se dobře dařit nebude.

Od středy do soboty by si srážky měly dát přestávku, napadlý sníh na horách i ve vyších polohách nad 500 metrů se udrží, neboť zde budou teploty trvale pod nulou. Lyžařská střediska budou moci ve vlkém spustit provoz už na nadcházející víkend.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024