Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

A bylo bílo

1. 12. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 12. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Do sobotního rána nasněžilo až 10 cm. A bylo bílo Zdroj fotografie: 123rf

A je to tady! V pátek odpoledne dorazila výrazná fronta, která k nám od západu přinesla poměrně bohatou sněhovou nadílku. Na západě Čech se nejprve jednalo o mrznoucí déšť, ale i tam později tento déšť přešel ve sněžení a nyní se sněhová pokrývka nachází na celém území Čech. Na západ a jih Moravy zavítalo sněžení teprve v sobotu ráno a na severovýchod se nedostalo vůbec, protože se fronta do té doby rozpadla.

V Čechách ale nasněžilo pořádně, a to hlavně na jihozápadě, kde byla výška nové sněhové pokrývky kolem 5 cm. Úplně nejvíce nového sněhu ovšem zaznamenaly Brdy, kde do sobotního rána přibylo až 10 cm! Tuto hodnotu konkrétně hlásila stanice Rožmitál pod Třemšínem.

Přičteme-li tento nový sníh k množství sněhu spadlého za předchozí dny, dozvíme se, že nejvíce jej momentálně leží na Šumavě (ale jinak tomu nebylo ani před tímto sněžením). Na jejích vrcholcích je běžně přes 10 cm a stanice Plechý nyní monitoruje dokonce 29 cm. To Krkonoše a Krušné hory jsou na tom daleko hůře (většinou do 5 cm) a prakticky nulová pokrývka je třeba v Jeseníkách nebo Beskydech.

Vzhledem k očekávanému oteplení se sice právě napadlý sníh alespoň v nížinách příliš dlouho neudrží, ale krásně nám dal najevo, že je tady začátek prosince, což je meteorologicky první zimní měsíc.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024