Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Inverze jsou a budou

13. 11. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 11. 2018 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V tomto týdnu by se ale nízká oblačnost vznikající díky nim měla protrhávat. Inverze jsou a budou Zdroj fotografie: 123rf

V poslední době se prakticky každý den vyskytují teplotní inverze. Jedná se o stav, kdy v určité vrstvě atmosféry teplota stoupá s výškou, což je považováno za anomální situaci. Momentálně je teplotní profil většinou takový, že teplota napřed s výškou mírně klesá, pak ve výšce kolem 800 až 1000 m téměř skokově vzroste a poté zase klasicky klesá. Ve výsledku je ale teplota na horní hranici inverze vyšší než při zemi a na Šumavě je pak třeba tepleji než na jihu Moravy!

V místech pod teplotní inverzí je vzduch velmi vlhký, neboť vlhkost (a kromě ní také třeba znečišťující příměsi) přes vrstvu inverze obtížně proniká výše. Pod inverzí se proto často tvoří nízká oblačnost, která se nám jeví jako jednolitá šeď, která snad bude trvat věčně.

V minulých dnech se nízká oblačnost tvořila na většině území a během dne se odbourávala jen ojediněle. Jejímu protrhání může pomoct průchod fronty nebo třeba silnější vítr, který vzduch promísí a teplotní inverzi naruší. V nejbližších dnech by se ale situace měla zlepšit a nízká oblačnost by se měla četněji vyskytovat jen v dopoledních hodinách. Lokálně sice může vydržet až do večera a způsobit tím i nižší denní teploty, ale mělo by se jednat jen o ojedinělé případy.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024