Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

I blížící se zima by měla být teplotně nadprůměrná

9. 11. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 11. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Globální modely naznačují, že zima přinese aspoň dost srážek I blížící se zima by měla být teplotně nadprůměrná Zdroj fotografie: 123rf Teplotně nadprůměrné počasí trvá prakticky s malými přestávkami od začátku dubna a podle nejnovějších predikcí globálních modelů na to navážou i příští měsíce. Americký model CFS nyní vypočítává, že teploty by mělo být nad úrovní průměru ve všech třech zimních měsících - prosinci, lednu i únoru. Současně však odchylka není tak velká, pohybuje se ve všech měsících kolem +1,5 °C od normálu, což zase není tak moc. Zima by tak byla spíš teplá, ale ne extrémně.

Zajímavější se jeví srážky. Listopad je hodně suchý a tím už zůstane, prosinec by však měl být už průměrný a leden s únorem pak mají přinést nadnormální množství srážek. S ohledem na relativně vyšší teploty by asi mělo jít v nižších polohách spíše o déšť, ale na hory by takový typ situace přinesl dost sněhu. Nejvíce srážek se očekává v lednu. Obecně se modely přiklánějí k tomu, že převládne vlhké západní proudění, tedy oceánský typ počasí. Nečekáme mnoho dnů s holomrazy nebo inverzí. 

Jelikož modely počítají s výrazným prosazením oceánského proudění v celé Evropě, nejvíce teplotně nad průměrem se ocitne východní Evropa, u nás ve střední Evropě tedy jen mírně a v západní Evropě si zimní měsíce uhrají svůj standard - očeváme blízko normálu. Samozřejmě znovu platí, že se jedná o sezónní výhled, který je jednak obecný (nelze odhadnout počasí v konkrétních dnech, hovoříme jen o celkovém rázu zimy) a současně pochopitelně značně nejistý.



Dnes v noci existuje velká šance na pozorování polární záře

Dnes v noci existuje velká šance na pozorování polární záře

V noci z pátku na sobotu existuje poměrně vysoká šance na pozorování (i výrazné) polární záře nad českým územím. Skutečnost navíc podpoří malá oblačnost, která se v průběhu noci bude ukazovat spíše lokálně.

10. 5. 2024
Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

Teploty se o víkendu budou pohybovat kolem 20 °C

V nadcházejících dnech nás čeká poměrně slunečné počasí s teplotami kolem 20 °C. Teprve od středy by se vlivem brázdy nízkého tlaku měly přidat četnější přeháňky nebo bouřky.

9. 5. 2024