Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Mlhavo zatím moc nebylo

20. 10. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 10. 2018 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V nejbližších dnech je čekáme hlavně v pondělí ráno. Mlhavo zatím moc nebylo Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Mlhy se od oblaků fyzikálně nikterak neliší, neboť i ony jsou uskupením vodních kapiček. Odlišují se pouze terminologicky tak, že mlha je vlastně oblak přímo se dotýkající země a v definici je navíc připojena podmínka, že musí být díky přítomnosti tohoto „přízemního oblaku“ dohlednost snížena pod 1 km.

Jejich vznik a udržení jsou ovšem podmíněny řadou faktorů a zejména v létě se s nimi proto příliš často nesetkáváme. Ke vzniku je potřeba, aby teplota vzduchu klesla na teplotu, při které dojde k jeho nasycení vodními parami (teplota rosného bodu) a začnou se formovat kapalné kapky. Pro udržení mlhy je pak nutné, aby nefoukal příliš silný vítr, který by mlhy svým způsobem rozfoukal.

Tento podzim ještě příliš často vhodné podmínky pro tvorbu mlh nenastaly. Buď přes noc teploty neklesaly až tak náhle, aby se vzduch stihl přesytit vodními parami, nebo dostatečně foukalo, ale konkrétně za říjen byly mlhy na jednotlivých stanicích zaznamenány jen tak v pěti dnech. Nejzamlženějším ránem bylo zatím to z pátku na sobotu, kdy se mlhy vyskytly zhruba na čtvrtině území. Jinak se ale mlhy tvořily spíše jen lokálně a jenom ve třech dalších dnech zabíraly plochu větší než 10 %.

Na říjen, který je četným výskytem mlh typický, je to ovšem velmi málo! Běžně se totiž na jednotlivých stanicích mlha během října objeví tak 8x. Tolikrát letos v říjnu byla třeba na Lysé hoře, ale tam činí dlouhodobý průměr počtu mlh za říjen 23!

Říjnový počet mlh na mnoha místech pravděpodobně vzroste v noci z neděle na pondělí, kdy se vyjasní a teploty proto budou po západu slunce rychle klesat. Další dny už mají mlhy menší šanci, neboť se docela rozfouká a vzduch bude účinně promícháván. Celkově tedy zůstane říjen jako podprůměrný co do počtu mlh.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024