Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Počasí naposledy nabídlo letní teploty

11. 10. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 10. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Druhým dnem padaly teplotní rekordy Počasí naposledy nabídlo letní teploty Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Ani blížící se polovina října nebyla překážkou pro oteplení na úrovně letního počasí. Už ve středu se maximální teploty lokálně blížily až ke 25 °C, nejvíce v Neumětelích u Prahy, kde naměřili 24,9 °C. A ve čtvrtek bylo ještě o kousek tepleji, Řež u Prahy zaznamenala 25,4 °C a Brandýs nad Labem 25,2 °C. Přineslo to v obou dnech překonání rekordů, ve středu padl i ten z Klementina, kde naměřili 23 °C. Čtvrteční teploty byly dokonce trochu vyšší než středeční, ovšem i rekordy byly postavené výše, tak jich padalo méně. 

Vysoké byly i noční teploty, které na mnoha místech zůstávaly po celou noc i ráno kolem 15 °C. Průměrná teplota blížící se 20°C tak odpovídala spíše červencovému počasí. Což je skutečně výjimečné na tuto část roku. Typologicky se jedná o klasické babí léto, ovšem teploty jsou hodně nadstandardní i na jeho poměry. Tlaková výše nad východní Evropou je totiž hodně mohutná a teplé proudění díky tomu velice rychlé a z hloubi jižní Evropy. 

Co je velmi zajímavé, znovu se prohlubuje sucho, což je také pro tuto část roku už netypické. Na Děčínsku z toho dokonce vypukl lesní požár. Poslední srážky se objevily 25. září, takže už více než dva týdny ani nekáplo. Navíc v posledních dnech naplno svítí slunce. A podle předpovědi nezaprší ani v příštích dnech. I přes očekávané mírné ochlazení tak bude dále pokračovat sucho, které se projeví v půdě i na vodních tocích.  Ještě že úrodu už nic neohrozí - ta je už sklizena prakticky u všech plodin.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024