Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Období výskytu nízké oblačnosti začalo

8. 10. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 10. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V pondělí již pokryla většinu území Období výskytu nízké oblačnosti začalo Zdroj fotografie: 123rf V průběhu října se tradičně začíná na českém území vyskytovat typicky zimní meteorologický jev - nízká inverzní oblačnost. Poprvé se to výrazně projevilo v pondělí, kdy se ráno nízká oblačnost nacházela nad třemi čtvrtinami Česka, sluneční paprsky se od rána objevovaly na vrcholcích hor a pak na severu Čech a jihovýchodě Moravy. Během dne se tato nízká oblačnost protrhávala, ale v některých lokalitách na jihu a jihozápadě Čech už vydržela až do pozdních odpoledních hodin.

Nízká oblačnost zamezila vzestupu teplot, které tak na některých místech nepřekročily 15 °C, ačkoliv vzduchová hmota nad naším územím je velice teplá. A v dalších dnech k nám pronikne ještě teplejší vzduch, který by teloty na našem území mohl teoreticky dostat ještě až k 25 °C, ale právě díky nyastupující inverzi se to už reálně nestane. I když při vhodné konstalaci může být třeba 23 °C. V nejbližších dnech bude nízké oblačnosti zase o trochu méně, nejvíc ještě v úterý ráno, v dalších dnech už spíše jen v údolích a jen po ránu. 

Nízká inverzní oblačnost se vyskytuje v důsledku slabého slunečného svitu, který nedokáže prohřát zemský povrch natolik, aby byl teplejší než vzducová hmota ve vyšších výškách nad mořem. Teplý vzduch se při kontaktu se studenějším nacházejícím se při zemi sráží a vytváří vrstvu inverzní oblačnosti. Nejvhodnější podmínky jsou v obdoní od listopadu do ledna, kdy je sluneční svit nejslabší. Obvykle se první inverze vytváří při babím létu už v říjnu, jen nemívají ještě obvykle celodenní trvanlivost. A to se děje právě v těchto dnech.



Na řadě míst na od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Na řadě míst na od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Během pondělí zasáhly velkou část našeho území silné bouřky s kroupami a vydatnými srážkami. Na jihu Čech se dokonce zřejmě vyskytlo slabé tornádo.

7. 5. 2024
Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024