Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Víkend zpočátku tropický, na jihozápadě s přeháňkami

19. 7. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 7. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jasné oblohy se dočká pouze v sobotu severovýchod. Víkend zpočátku tropický, na jihozápadě s přeháňkami Zdroj fotografie: 123rf.com

O víkendu se bude území České republiky nacházet v nevýrazném poli spíše vyššího tlaku vzduchu. Na severovýchodě bude po nedávných propršených dnech zejména v sobotu krásně slunečno, ale na jihozápad postupně dorazí větší oblačnost a přeháňky.

V sobotu by mělo na severovýchodě převládat polojasno až a jasno a na jihozápadě spíše oblačno. Přeháňky očekáváme pouze na jihu a západě Čech, přičemž ani tak nepokryjí celé toto území a budou pouze místní. Rovněž jejich síla by neměla být příliš velká, ale lokálně se může objevit bouřka se srážkovým úhrnem přes 20 mm. Teploty se budou pohybovat mezi 26 a 30 °C, v Polabí mohou být místy i přes 30 °C.

V neděli už zcela jasnou oblohu nejspíš nebude možné nalézt, neboť by mělo převládat oblačno, na jihozápadě až zataženo. Rozšíří se také oblast s větší pravděpodobností přeháněk a místy na ně budeme moct narazit všude s výjimkou severu Čech a východu Moravy a Slezska. Na jihozápadě se může jednat i o trvalejší déšť, ale tato předpověď ještě zatím není vůbec jistá. Maximální denní teploty by měly být nižší než v sobotu, a to obzvláště v místech s četnějšími srážkami, které se ovšem těžko předpovídají. Obecně je tedy předpokládáme mezi 23 a 27 °C, na jihozápadě spíše mezi 21 a 24 °C.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024