Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pro vodáky opět jen málo sjízdných řek

7. 6. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 6. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Krátké bouřky příliš nepomáhají, i když jsou třeba intenzivní. Pro vodáky opět jen málo sjízdných řek Zdroj fotografie: 123rf

Přestože se u nás letos čas od času vyskytují relativně silné bouřky, které už dokonce přinesly i místní záplavy, pro vodáky je vody stále málo. Voda z bouřek zase rychle odtekla, případně byla i uměle odčerpána z ulic a sklepů, a průtoky v českých řekách jsou proto převážně stále výrazně podprůměrné.

Velmi teplé počasí by přitom lákalo někam k vodě a pro ty, kteří na vodě rádi zážitkově sportují, většinou k vodě tekoucí. Pojďme se tedy ve zkratce podívat na to, jaké vodní toky by se daly vodákům dychtícím po vodě v tuto chvíli doporučit.

Nejlépe sjízdné jsou rozhodně Berounka a velká část Ohře (s výjimkou úseku od Nechranic do Loun), kde je výška hladiny 5 až 10 cm nad limitem. Splout se dá také kromě nejhornějšího toku Vltava, i když u ní už nejsou rezervy až tak velké.

Komu stačí urazit na řece pouze menší množství kilometrů, může se vypravit na Sázavu do úseku mezi Želivkou a Týncem, na Otavu mezi Sušici a Katovice nebo na celkově kratší toky jako Orlice, Loučná a Nežárka.

A komu nevadí, že bude muset plavidlo častěji nadzvedávat, aby nedrhlo o říční dno, může vyzkoušet i Bílinu, Ploučnici, Jizeru, Lužnici, Otavu z Katovic, Moravu z Postřelmova nebo Odru ze Suchdola.

Využít by se samozřejmě daly i toky, které jsou sjízdné prakticky kdykoliv, ale ty nejsou vodácky příliš zajímavé, protože se na nich člověk tak akorát upádluje k smrti.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024