Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Přeháňky sucho nevyřešily

13. 5. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 5. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Lokálně napršelo dost, celkově to stále není žádná sláva Přeháňky sucho nevyřešily Zdroj fotografie: 123rf V tomto týdnu se vyskytlo na našem území mnoho přeháněk,  a tak se zdá, že problém jarního sucha je zažehnán. Skutečnost není tak optimistická. Srážky minulých dní měly vesměs formu přeháněk, lokálně i bouřek, což je problém. Sice se dá říci, že některé bouřky dokázaly papírově zlikvidovat srážkový deficit posledních týdnů, jako třeba ta sobotní na Šumavě, která přinesla 58 mm srážek v obce Lenora. Velmi silná bouřka byla v sobotu i ve Vlašimi, 43 mm. To je skutečně hodně, skoro celý květnový normál. Ale...

Přeháňkové srážky mají svá specifika. Předně jsou velmi lokální, takže zatímco někde se pomalu vyskytují bleskové povodně, o pár kilometrů dál už ani nekápne. A celý tento týden se přeháňky objevovaly jen lokálně, nikdy nezasáhly celé území a některá místa se deště vůbec nedočkala. Z celorepublikového hlediska úhrny srážek nebyly nic zázračného.

Nadto jsou přeháňkové srážky méně efektivní pro přírodu - přichází do tepla, tedy dopadají na prohřátou půdu po odchodu přeháněk na napršenou krajinu zase svítí slunce. Mnohem víc spadlých srážek se proto vypaří zpátky do atmosféry, oproti tomu, kdyby šlo o trvalý déšť. A když už prší, srážky půda nestíhá pojímat, a ty rychle odtékají do vodních toků a pryč. V půdě tedy zase tolik nezůstane. 

Přeháňky tak rozhodně neukončují suché období, spíše jen situaci více méně stabilizovaly. Stavy řek jsou stále hodně nízko, někde i na rekordech pro toto období. V minulých dnech sice místy po přeháňkách průtoky v některých tocích vzrostly, ale právě kvůi výše popsanému efektu pak zase rychle klesají na předchozí nízkou úroveň. Chybí akumulovaná voda v půdě, která by dokázala řeky živit i poté, co nad krajinou zase vysvitne slunce.

Přijdou konečně pořádné deště? Snad na úterý a středu to trochu vypadá na nějakou tu zálivku. Sice stále čekáme tvorbu přeháněk, ale ty by se mohly spojit i do několikahodinového deště. Sucho by se tak mohlo aspoň zmírnit, čemuž dopomůže i mírné ochlazení. Ale předpověď množství srážek ještě může být upřesněna, a to i směrem dolů...



Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024
Před námi konečně "normální počasí"

Před námi konečně "normální počasí"

Po extrémním dubnu se zdá, že květen byl měl celkově nabídnout teploty na úrovni normálu. I když zatím vidíme jen do poloviny měsíce. I srážek bude "tak akorát".

3. 5. 2024