Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Při odtávání sněhu hrozí rozvodňování toků

9. 3. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 3. 2018 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Tání sněhu umocní ještě i pondělní déšť. Při odtávání sněhu hrozí rozvodňování toků Zdroj fotografie: 123rf

Sníh, který do České republiky přinesla úterní teplá fronta, už z nížin zcela vymizel a sněhová pokrývka se částečně vytrácí už i ze středních poloh. Na horách se ovšem i denní maxima stále držela pod bodem mrazu a odtávání sněhu zde proto zatím nezapočalo. Výška sněhové pokrývky je tady tedy pořád bohatě přes půl metru.

Teploty ale stále rostou a už v sobotu čekáme i v polohách nad 1000 m maximální denní teploty kolem 7 °C, v neděli pak kolem 9 °C. To povede na rychlé odtávání sněhu, které pak v pondělí umocní ještě i déšť, který zasáhne celé území a všechny nadmořské výšky! Největší úhrny srážek očekáváme v okolí Vysočiny, kdy mohou přesahovat i 15 mm za 24 hodin.

Díky odtávání sněhu z hor a silnému dešti bude docházet ke zvedání nebo alespoň kolísání hladin vodních toků, především těch odvodňujících horské oblasti. Dojít může i k překročení některého ze stupňů povodňové aktivity a zejména menší potoky a říčky se mohou rozvodňovat. O aktuální situaci vás budeme včas informovat.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024