Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Únor by konečně mohl být teplotně průměrným měsícem

3. 2. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 2. 2018 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Hodně by měl přispět nejbližší týden. Únor by konečně mohl být teplotně průměrným měsícem Zdroj fotografie: 123rf.com

Počínaje loňským říjnem byl každý měsíc v České republice v průměru teplejší než normál. Posledním „chladným“ měsícem bylo září 2017, kdy byla teplota o 1,0 °C nižší než v referenčním období 1981 – 2010. Extrémně teplý pak byl leden, který se nepochybně zařadí mezi nejteplejší ledny od počátků pozorování (kompletní data ale zatím nejsou k dispozici).

Šňůru teplotně nadprůměrných měsíců by po delší době mohl přerušit až únor, během nějž se očekávají průměrné denní teploty kolem -1 °C, přičemž referenční období 1981 – 2010 udává jako „normální“ teplotu -0,9 °C. Nicméně se očekává, že z velké míry přispěje nejbližší týden (5. až 11. 2.), kdy očekáváme pod nulou dokonce i denní maxima a je zhruba 50% šance, že budou teploty tohoto týdne v celkovém hodnocení dokonce podprůměrné.

Pokud se tato rámcová předpověď nezmění, bude letošní únor chladnější než leden, což nebývá až tak běžné. Statisticky je u nás nejstudenějším měsícem v roce leden za 67 let měření měl zatím únor ve 43 případech vyšší teploty než leden. Například ale v roce 1956 se stalo to, že byl únor o 10,4 °C chladnější než leden. Tak uvidíme, jak tomu bude nyní, ale až tak velké meziměsíční ochlazení asi nezaznamenáme.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024