Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na Tři krále teplé počasí opět lámalo rekordy

6. 1. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 1. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Od začátku roku je nadprůměrně teplo, a zatím se to nezmění. Na Tři krále teplé počasí opět lámalo rekordy Zdroj fotografie: Martin Štros V sobotu odpoledne bylo na letišti v Pardubicích naměřeno 12,4 °C, což byla nejvyšší teplota tříkrálové soboty z celého Česka, a taky nejvyšší teplota naměřená na našem území v tomto týdnu, tedy zároveň od začátku roku. A k tomu šlo o překonání rekordu pro tento den. Rekordy padaly i na dalších místech v Česku, protože teploty nad 10 °C se v tuto část roku obvykle moc nevyskytují.  Přes 12 °C bylo zaznamenáno ještě v Bohumíně a na stanici Lučina v Moravskoslezském kraji. 

I když letošní zima nás přesvědčuje o opaku. Přes 10 °C se teploty dostaly i v pátek (především na jihu Čech), v úterý aspoň ve Strakonicích a v pondělí tedy na Nový rok na řadě míst na východě republiky. Předtím byl  hodně teplý Silvestr. Mírná zima navíc tímhle nekončí, na dvouciferné teploty dosáhneme i v příštím týdnu a další lámání rekordů není vůbec vyloučeno. Zejména v úterý, ovšem celkově teplé počasí bude i jindy.

Jaký je to kontrast s tím, jakou zimu zažívají v severní Americe, kde už dva týdny řádí tuhé mrazy, jaké nejsou vůbec obvyklé. Teploty klesající k -30 °C a desítky centimetrů sněhu i ve velkých městech. Krásný důkaz o tom, jak atmosféra zůstává v celkové rovnováze - pokud je někde mimořádně teplo, musí být jinde mimořádně chladno. Celková teplota na celé Zemi je totiž stále přibližně stejná (nepočítáme-li dlouhodobé změny klimatu). Dozajista se dočkáme doby - možná ještě v této zimě, možná až třeba v té příští, kdy se situace zase přesně otočí....



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024