Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Kam nyní vyrazit na houby?

5. 7. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 7. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Houbám obecně vyhovuje velké množství vláhy. Kam nyní vyrazit na houby? Zdroj fotografie: Petr Hlinomaz

Můžeme obecně tvrdit, že houbám se daří po vydatných deštích, zpravidla začínají růst asi 10 dní po nich. Vhodné také je, když deště vystřídá teplé počasí, extrémně vysoké teploty však houbám také moc nesvědčí. Důležité je zmínit, že na houby v lesích můžeme narazit nejčastěji v rozmezí července až září. 

Velmi vydatné deště, které v minulém týdnu zasáhly především jižní a střední Čechy mají mezi velkým množstvím negativ i jedno pozitivum. V těchto místech je velmi velká pravděpodobnost růstu hub. Velká pravděpodobnost růstu hub je pak také v severních Čechách, na Vysočině a v Orlických horách. 

Kde se houbám aktuálně moc nedaří, tak to je západní část Čech a Morava a Slezsko. Na Moravě a ve Slezsku však lze čekat po úterních vydatných deštích mírné zlepšení situace ohledně růstu hub. 



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024