Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Aktuální počasí povede k většímu znečištění

15. 2. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 2. 2019 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Můžeme se už nyní pokusit emitovat méně nečistot do ovzduší. Aktuální počasí povede k většímu znečištění Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Slunečné počasí, které nyní prožíváme, má i své stinné stránky. V centru tlakové výše je silně omezen transport veškerých částic směrem vzhůru a tím se u země kumuluje čím dál tím více znečištění. Jeho odstranění by samozřejmě mohly zajistit srážky, ale ty při vlivu takto silné tlakové výše rozhodně nehrozí. Vůbec nejhorší situaci lze očekávat v místech, kde se vyskytne nízká oblačnost, neboť ta je indikátorem teplotní inverze zapříčiňující velmi špatné rozptylové podmínky. Sledujte aktuální znečištění ovzduší.

Zatím je kvalita ovzduší ještě celkem slušná a i ve velkých městech spadá maximálně do třetí z šesti kategorií (slovní označení „uspokojivá kvalita ovzduší“). Na základě předpovědi počasí se ale dá očekávat, že to tak bohužel nezůstane a v nadcházejících dnech budeme dýchat nečistot podstatně více.

Postupné přibývání znečištění je zcela zjevně vidět už nyní na koncentracích polétavého prachu. V pondělí byly ještě až na výjimky do 20 mikrogramů na metr krychlový, ale ve čtvrtek už se v okolí měst pohybovaly mezi 20 a 35 mikrogramy, na Ostravsku se tlačily i výše.

Vzhledem k délce trvání vlivu tlakové výše je docela možné, že bude v některých oblastech vyhlášena smogová situace nabádající nás k tomu, abychom nespalovali odpad, omezili ježdění autem a dávali také pozor na své zdraví. Opatření spojená se snižováním emisí ale můžeme učinit už teď, abychom smogové situaci předešli nebo ji alespoň zmírnili.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024