Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Chybí srážky, zhoršuje se kvalita ovzduší

15. 10. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 10. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vyšší je také riziko vzniku požárů! Chybí srážky, zhoršuje se kvalita ovzduší Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

V České republice už poměrně dlouhou dobu pořádně nezapršelo, což má vliv hned na několik věcí. Jednak se zhoršuje kvalita ovzduší, neboť chybí srážky, které by vzduch pročistily, a jednak je suchá půda a proto obecně panuje vyšší riziko požárů.

Kvalita ovzduší je dle slovní klasifikace ještě většinou „uspokojivá“ (stupeň 3 z šesti), ale v některých oblastech už je jen „vyhovující“ (stupeň 4) nebo dokonce „špatná“ (stupeň 5). Nejhůře je na tom Ostravsko, ale dohání jej také Praha a její okolí, Ústí nad Labem a Mostecko. Horší kvalita ovzduší je způsobena především vysokými koncentracemi polétavého prachu, ale vyšší je také množství přízemního ozonu (což bývá zvykem spíše pro letní měsíce). Obě tyto příměsy umí nepříjemně dráždit dýchací cesty a osoby s jejich chronickými potížemi by se měli vyhnout extrémní fyzické zátěži spojené s vyšší frekvencí dýchání. Ostatní skupiny obyvatel nemusí této situaci věnovat zvlášť velkou pozornost, ale rozhodně bude vhodné, když se všichni budou snažit ovzduší ještě více neznečišťovat.

Nebezpeční požárů je aktuálně střední až vysoké (stupeň 3 až 4 z pěti). Nejvyšší je toto riziko na severozápadě v oblasti Krušných hor a Šluknovského výběžku a dále na jihu Moravy v Podyjí. V létě by takto malé množství srážek téměř jistě vedlo i na zákazy rozdělávání ohně, ale takto na podzim už jsou další ztráty vody v podobě výparu díky celkově nižším teplotám menší a díky tomu není ani sucho až tak extrémní. Přesto je ale potřeba dávat při udržování ohně ve volné přírodě dobrý pozor a především před opuštěním tábořiště ohniště pečlivě uhasit! Šíření ohně může navíc napomáhat suché spadané listí!



Na řadě míst od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Na řadě míst od pondělí napršelo i přes polovinu běžného květnového množství srážek

Během pondělí zasáhly velkou část našeho území silné bouřky s kroupami a vydatnými srážkami. Na jihu Čech se dokonce zřejmě vyskytlo slabé tornádo.

7. 5. 2024
Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Začátek týdne přinese hodně srážek a ochlazení

Po víkendu, který byl na většině našeho území teplotně nadprůměrný, nás čeká výrazná změna. Krátce se ochladí na podprůměrné teploty a během dneška a zítřka bude na některých místech i vydatně a trvale pršet.

6. 5. 2024