Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Do přírody jedině s repelentem

5. 6. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 6. 2018 | zk, meteocentrum; různé zdroje
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Riziko napadení klíšťaty je obrovské a spousta jedinců je i infikovaných! Do přírody jedině s repelentem Zdroj fotografie: 123rf.com

Jaro nám postupně pokročilo do léta (byť zatím jen meteorologického) a spoustu z nás to láká ven do přírody. Ta ale v sobě skrývá nebezpečí v podobě klíšťat, kterým se aktuální počasí velmi líbí.

Klíšťatům nejvíce vyhovují teploty mezi 15 a 30 °C a mírně vlhké prostředí, díky čemuž až do konce pracovního týdne očekáváme jejich aktivitu nejvyšší možnou (stupeň 10 z deseti). O víkendu se riziko napadení trochu zmírní, jelikož bude na klíšťata už příliš vedro a navíc budou alespoň občasně schovaná kvůli bouřkám. I tak ale zůstane stupeň aktivity na 9!

S tím, jak roste riziko, že se do nás klíště zakousne, roste také pravděpodobnost toho, že na nás klíště přenese některou z nebezpečných nemocí (borelióza, babezie, encefalitida). V polovině dubna bylo uvedeno, že je u nás přenašeči některé z těchto nemocí více než čtvrtina klíšťat!

Nejdůležitější obranou proti nemocem, které klíšťata přenášejí, je prevence. Klíšťata se nejčastěji vyskytují v listnatých nebo smíšených lesech nebo v porostech na okrajích řek a křovin, případně také v parcích a zahradách. Chystáme-li se tedy do těchto míst, je vhodné oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi a zcela nezbytné je použití repelentu na nechráněná místa! Po návratu domů (ale klidně i v průběhu pobytu v přírodě) je potřeba bedlivě zkontrolovat svoje tělo a přisátá klíšťata odstranit.

Dlouhodobější prevencí může být také dopování se vitamínem B. Skutečně to funguje a spousta lidí to může potvrdit na základě vlastních zkušeností (včetně autorky tohoto článku).



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024