Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sucho nyní nehrozí, vody i půdy mají vody dostatek

30. 4. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 4. 2021 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zásluhu na tom má dobrá zima, ale i chladnější jaro Sucho nyní nehrozí, vody i půdy mají vody dostatek Zdroj fotografie: 123rf

Zatímco v minulých letech jsme především v dubnu často bili na poplach ohledně hrozícího sucha v krajině, letos panuje v tomto směru "pohoda". Uplynulá zima byla solidní, přinesla dostatek srážek a i v nižších polohách taky sníh. Také dosavadní průběh jara je celkově mírný. V březnu se sice objevily extrémně vysoké teploty, ale jen na pár dní. Kompenzovány byly naopak dny velmi studenými. Duben byl poměrně chladný a srážek přinesl tak akorát. Celkový úhrn srážek i teploty jsou od začátku roku blízké normálu. 

V důsledku toho nepanuje v Česku nyní půdní sucho, i když regionálně se situace mírně liší. Morava je na tom úplně dobře, Čechách by se na některých místech víc srážek hodilo. Extrémní sucho ovšem nikde neevidujeme, půdy poskytují vegetaci dostatek vláhy pro růst. Také hladiny vodních toků jsou nyní na většině území blízké normálu, lehce pod průměrem je máme na západě Čech. I zde je situace výrazně lepší než v minulých letech. Podzemní vody se dostaly na normální úroveň především na Moravě, v Čechách jsou zatím lehce podprůměrné. Zejména v hlubokých vrtech je ještě znát deficit srážek z předchozích let. 

Sucho nyní nehrozí i s ohledem na předpověď - začátek května nebude nijak zvlášť teplý a zejména v neděli očekáváme na celém území velmi vydatné srážky. Ty by měly krajině dodat dostatek vláhy, aby i případný sušší a teplejší zbytek května bez problémů zvládla. Alfou omegou letošního jara je skutečnost, že kromě nižších teplot máme obecně i dost oblačnosti, takže nedochází k vysušování krajiny slunčním svitem. Zkrátka, když opomineme nedávné mrazíky, tak počasí letos na jaře zemědělcům zatím přeje. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024