Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jarní péče o trávník

18. 3. 2016 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 3. 2016 | rp, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na přelomu zimy a jara je třeba věnovat dostatečnou péči trávníku. Ideální podmínky přináší nynější sušší počasí. Jarní péče o trávník Zdroj fotografie: 123rf.com

Ideální čas pro regeneraci trávníku nastává tehdy, když půda na povrchu proschne. V opačném případě bychom v trávníku jakýmikoli zásahy nadělali víc škod než užitku.

Začneme hrabáním

Trávník po zimě ožívá, když teplota půdy stoupne na 5 °C. Nejprve vyhrabeme z trávníku odumřelá stébla trávy a mech. Mechu se nejvíce daří na vlhkých trávnících, ve stínu a na špatně hnojené půdě.

Trávník provzdušníme

Přibližně tři týdny po prvním vyhrabání trávníku provedeme jeho provzdušnění (vertikutaci). Pokud nemáme vertikutátor či speciální hrábě, můžeme trávník provzdušnit zapichováním vidlí.

S prvním sekáním nespěcháme

S prvním sekáním trávníku bychom po zimě měli počkat až do chvíle, kdy tráva vyroste 8 a více centimetrů. Nůž sekačky nastavíme na nejvyšší pozici. Pokud je trávník zamechovaný, pomůže vápnění, nejlépe dolomitickým vápencem. 

Hnojíme až v dubnu

První živiny stačí dodat trávníku až počátkem dubna. Můžeme však povrch trávníku posypat prosetým kompostem nebo speciálním trávníkovým substrátem. Na místa, která zůstala holá dosejeme novou trávu.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024