Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Kouř z kanadských požárů dorazil do Evropy

29. 6. 2023 | Poslední aktualizace: 23:12 29. 6. 2023 | David Tichopád, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Kanadu trápí nejhorší lesní požáry v historii pozorování. Kouř z těchto požárů dorazil i do Evropy. Kouř z kanadských požárů dorazil do Evropy Zdroj fotografie: 123rf

Aktuálně se požáry vyskytují na ploše 75 tisíc kilometrů čtverečních. Takto rozsáhlé požáry nemají v historii pozorování v Kanadě obdobu. K nejrozsáhlejším lesním požárům dochází v Kanadě obvykle v červenci a v srpnu. Letošní rok je tak vzhledem k časnému začátku požárů a jejich obrovské rozloze bezprecedentní. 

Rozsáhlé požáry způsobila kombinace několika faktorů. Kanada má za sebou nadprůměrně teplou a srážkově chudou zimu. Po zimě následovalo rovněž teplejší a sušší jaro. Letošní květen byl dokonce v Kanadě nejteplejším v historii. Vyšší teploty a málo srážek vedly k vysušování vegetace, čímž se tato vegetace stává náchylnější k vzniku požárů. 

Požáry produkují velké množství kouře a díky aktuální vhodné poloze tryskového proudění ve vyšších vrstvách troposféry se může kouř z Kanady přenášet nad Atlantik a dále na východ až do západní Evropy. Koncentrace částic kouře je však nízká a nehrozí zhoršení kvality ovzduší. Díky přítomnosti kouřových částic v atmosféře můžeme pozorovat načervenalé východy a západy Slunce.  



Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je mimořádná

Aktivita klíšťat je vzhledem k příhodnému počasí mimořádná. V úterý a ve středu očekáváme pátý stupeň z pětistupňové škály na většině území Česka. Silné je také zastoupení pylů v ovzduší.

13. 5. 2024
Druhá polovina týdne bude ve znamení častějších srážek

Druhá polovina týdne bude ve znamení častějších srážek

V úterý a ve středu se budou teploty většinou blížit k 25 °C a bude panovat méně oblaků. Od čtvrtka se nad naše území přesune brázda nízkého tlaku vzduchu, která bude postupně zesilovat. Zesílí i vítr.

13. 5. 2024