Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Arktidě přibývá dnů s oblačností

18. 3. 2023 | Poslední aktualizace: 23:54 18. 3. 2023 | David Tichopád, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V Arktidě přibývá dnů, kdy se vyskytuje oblačnost a tento trend bude pravděpodobně pokračovat i do budoucna. V Arktidě přibývá dnů s oblačností Zdroj fotografie: 123rf

Okolo roku 2025 by měl vrcholit 11letý solární cyklus, což umožní především v zimním období na severní polokouli pozorovat velmi časté polární záře. Jejich pozorování však závisí na bezoblačné obloze. Bezoblačná obloha však může do budoucna představovat v Arktidě problém, protože podle některých výzkumů bylo poslední desetiletí v Arktidě oblačnější než to předchozí. 

Tento trend potvrzují i přes vysokou míru nejistoty i globální klimatické modely. Ty předpokládají větší množství oblačnosti od 70° s. š. dále na sever především na podzim a nad oblastmi mořského ledu. 

Na množství oblačnosti má patrně vliv ztráta mořského ledu v Arktidě. Menší množství ledu způsobuje intenzivnější výpar a tedy častější tvorbu oblačnosti. Větší množství oblačnosti odráží dlouhovlnné záření z povrchu a způsobuje tak další oteplení a ztrátu mořského ledu.  



Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024
Před námi konečně "normální počasí"

Před námi konečně "normální počasí"

Po extrémním dubnu se zdá, že květen byl měl celkově nabídnout teploty na úrovni normálu. I když zatím vidíme jen do poloviny měsíce. I srážek bude "tak akorát".

3. 5. 2024