Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Zima byla teplotně nadprůměrná

5. 3. 2023 | Poslední aktualizace: 22:09 5. 3. 2023 | David Tichopád, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Před několika dny začalo meteorologické jaro. Uplynulá zima byla opět teplotně nadprůměrná. Zima byla teplotně nadprůměrná Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Zima 2022/2023 bude velmi pravděpodobně hodnocena jako teplotně nadprůměrná, stejně jako tomu bylo i v případě minulé zimy. Začátek však vzbuzoval naděje pořádné zimy, protože i samotný prosinec je hodnocen jako teplotně i srážkově normální. V prosinci k nám dorazil vpád chladného vzduchu, který přinesl i do nížin relativně dost sněhu. Konec prosince byl však ve znamení oblevy a teploty na mnoha místech překračovaly 10 °C. 

Leden již přinesl silně nadnormální teploty, na horách téměř všechen sníh roztál a na mnoha stanicích padaly teplotní rekordy. Srážek bylo v lednu dostatek, takže je hodnocen jako srážkově normální měsíc. Můžeme poznamenat, že na východě území bylo srážek více než na západě. 

Ačkoliv byl únor chladnější než leden, stále byl teplotně nadprůměrný. Vyskytly se zde dvě chladnější epizody, a to hned na začátku a následně na konci měsíce. Na horách se během nich alespoň částečně doplnily sněhové zásoby. Z hlediska srážek byl únor normální měsíc. 

V letošní zimě byla také naměřena absolutně nejvyšší teplota vzduchu, a to 1. ledna na stanici Javorník. Teplota zde nad ránem atakovala až neuvěřitelných 19,6 °C.   



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024