Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vybuchla Havajská sopka Mauna Loa

29. 11. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 11. 2022 | David Tichopád, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Během včerejšího dne došlo k erupci sopky Mauna Loa poprvé od roku 1984. Vybuchla Havajská sopka Mauna Loa Zdroj fotografie: 123rf

Americká geologická služba (USGS) uvádí, že se láva ze sopky zatím nedostává přes její vrchol a aktuálně neohrožuje obyvatele na svazích. K obyvatelům se však může snášet sopečný popel a sopečné plyny emitované ze sopky. 

Podle USGS se jedná pouze o začátek erupce, který je doprovázen mírnými otřesy v důsledku pohybu magmatu a tlaku magmatu na okolní horniny. Erupce může přetrvávat i měsíce, záleží, jak se její průběh bude dále vyvíjet. 

Na území Spojených států amerických se nachází celkem 161 sopek a Mauna Loa je jednou z nich. Tuto sopku evidují američtí geologové jako potenciálně nebezpečnou. Naposledy sopka vybuchla v roce 1984, kdy proud lávy ohrozil město Hilo. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024