Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Arktický mořský led dosáhl letošního minima

27. 9. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 27. 9. 2022 | David Tichopád, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Přibližně v polovině září bylo dosaženo letošní minimum mořského ledu v Arktidě. Od této chvíle by měl opět začít přibývat. Arktický mořský led dosáhl letošního minima Zdroj fotografie: 123rf

Dne 18. září dosáhl mořský led v Arktidě svého minimálního ročního rozsahu. Jeho rozsah byl v tento den stanoven na hodnotu 4,67 milionu kilometrů čtverečních. Tato hodnota jej řadí na desáté nejnižší místo v 44 leté časové řadě pozorování společně s roky 2018 a 2017.

Zajímavým faktem je, že posledních 16 let, od roku 2007, je zároveň 16 let s pozorovanými nejnižšími rozsahy mořského ledu a Arktidě. Tato skutečnost poukazuje na fakt, že tání mořského ledu v Arktidě se v souvislosti s klimatickou změnou stále zrychluje. 

Nejnižší pozorovaný rozsah mořského ledu v Arktidě byl pozorován v roce 2012, kdy byl jeho rozsah pouze 3,39 milionu kilometrů čtverečních. Letošní rozsah mořského ledu je o 1,55 mil. kilometrů čtverečních nižší, než činí průměr za roky 1981-2010. 

Letošní hodnoty ještě nemusejí být definitivní, protože například v letech 2005 a 2010 se rozsah mořského ledu v Arktidě zmenšil ještě po podzimní rovnodennosti. Tato situace je málo pravděpodobná, ale je nutné ji brát do úvahy. 



Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Co je to polární vortex a jak ovlivní květnové počasí v Evropě?

Polární vortex hraje klíčovou roli v rozložení chladného vzduchu během zimních měsíců. Jeho účinky obyvatelé Evropy pocítili především v druhé půlce dubna, počasí v Evropě ale ovlivní i v příštím týdnu a možná jeho vliv pocítíme i v Česku.

4. 5. 2024
Je důvod se obávat extrémních letních veder?

Je důvod se obávat extrémních letních veder?

V posledních týdnech a vlastně i měsících se v médiích objevují varovné zprávy týkající se nejbližšího léta. Hovoří se o zničujících vedrech v celé Evropě i u nás... Jak moc vážně tyto hrozby brát?

4. 5. 2024