Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Rusové mají technologii, která předpovídá počasí na mnoho let dopředu

1. 4. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 4. 2022 | jpp, meteocentrum,cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V zemích mimo Rusko však nebude dostupná kvůli sankčnímu režimu. Rusové mají technologii, která předpovídá počasí na mnoho let dopředu Zdroj fotografie: 123rf

V záplavě mezinárodních sankcí na ruský režim zapadla skutečnost, že nejdůležitější meteorologické organizace po celém světě odřízly Rusko od přístupu ke globálním předpovědním meteorologickým modelům. Aby ruská veřejnost nepřišla o předpovědi počasí, tak Kreml nařídil národní meteorologické organizaci, aby vyvinula vlastní předpovědní model počasí, nezávislý na datech ze zahraničí. Vývoj tohoto modelu musel proběhnout během několika týdnů. Nyní Rusko vlastní model předpovídání počasí představilo.

Model je zcela unikátní a překvapivě v mnoha ohledech překonává předpovědní modely, které USA i Evropa vyvíjejí po několik desítek let. Ruský model totiž dokáže předpovídat počasí na prakticky libovolnou dobu, tedy například na mnoho let dopředu a to i na konkrétní den. Rusové tak například mohou na webu ruského meteorologického ústavu najít předpověď počasí na Vánoce 2028 a podobně… Úspěšnost je přitom garantována jako velmi vysoká. Jak se to podařilo?

Nejlepší ruští meteorologové dokázali během pár týdnů objevit několik metod, jak takové předpovědi dosáhnout. Jako velmi účinná metoda se ukázala analýza historických záznamů o počasí, ze kterých vyplynula řada užitečných poznatků. Mezi ty základní patří zjištění, že teploty na území Ruska jsou v průměru nejnižší v zimních měsících, během jara se zvyšují a v létě dosahují nejvyšších hodnot. Na podzim dochází k postupnému ochlazování. Dále vědci zjistili, že ve vyšších nadmořských výškách je teplota nižší než v nížinách, že v zimě se občas vyskytuje sněžení, zatímco v létě je zase častější výskyt bouřek. Některé dny jsou deštivé, jiné zase slunečné.

Všechny výše uvedené poznatky byly použity při sestavení předpovědi počasí na několik let dopředu. Základní metodou bylo zprůměrování počasí z minulých let a použití těchto průměrů jako základ pro předpověď na další roky. Ruští meteorologové však při tomto řešení čelili jednomu problému – přestože obecně je léto teplejší než zima, tak konkrétní průběh a výše teplot (ale i množství oblačnosti) je přece jen každý rok trochu jiný a také srážky se vyskytují v různých dnech. Samotné použití průměru minulých let by nebylo zcela přesné.

Tento problém se však ruským kapacitám podařilo odstranit unikátním řešením, a sice metodou tzv. rozšířených intervalů. Rozšíření intervalů znamená, že se zvětší rozpětí předpovídaných teplot do takové míry, aby se do tohoto rozpětí vešly všechny možné typy počasí pro daný den. Rozšíření intervalů se pak týká teploty, srážek i dalších veličin. Výsledná předpověď pak vypadá například takto: „Jasno až zataženo, možnost deště. Maximální denní teploty 15 až 35 °C. Vítr buď slabý, nebo středně silný, nebo silný.“

Mimochodem, ruští vědci v komentáři uvedli, že částečnou inspirací pro jejich metodu byl bývalý český ministr zdravotnictví Jan Blatný. Vědci se inspirovali jeho předpovědí dalšího vývoje koronavirové pandemie z jara 2021, která zněla „Situace se buď zlepší, nebo se zhorší, nebo zůstane stejná“. Ruští meteorologové došli k závěru, že s mírnou úpravou se dá tato předpovědní metoda úspěšně aplikovat i na předpověď počasí. Úspěšnost takové předpovědi je pak velmi vysoká, může být dokonce až stoprocentní.

Bylo prokázáno, že pokud budou předpovídané teploty pro určitý čas v rozmezí +/- 10 °C od průměru minulých let, (tedy např. se v létě předpoví rozmezí maximálních teplot 15 °C až 35 °C), tak v takovém případě dosahuje úspěšnost předpovědi zhruba 95 %. A to i na několik let dopředu.Tak vysoké úspěšnosti dle sdělení ruských vědců nedosahuje žádná jiná předpověď počasí na světě. Není náhodou, že se jedná o velmi podobnou úspěšnost, jako je popularita ruského prezidenta Putina.

Dalším rozšířením intervalů by bylo možné se dostat až na 100% úspěšnost. Navíc tato ruská předpověď funguje klidně i na 100 let dopředu, což ve světe také nikdo ještě nemá. Další nespornou výhodou je, že tuto předpověď není třeba neustále aktualizovat – stačí ji spočítat jen jednou na začátku. Rusové tak ušetří výpočetní výkon svých strojů, počítače k udržování této předpovědi prakticky nebudou potřebovat.

Bohužel, s ohledem na nařízení prezidenta Putina nesmí být tato předpověď využita mimo území Ruska. Ačkoliv by ji prý bylo možné aplikovat celosvětově, pokud by západ neuvaloval na Rusko sankce. Naše webové stránky vám ji tedy nemohou jako službu nabízet. Budete si tak muset vystačit jen se standardní dlouhodobou předpovědí, která je maximálně na dva týdny dopředu. Věříme, že se nám do budoucna podaří vyvinout podobně kvalitní model, jaký si mohou dopřávat obyvatelé Ruska.

Článek vyšel 1.4.2022, na apríla.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024