Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Americký předpovědní model se dočkal výrazného vylepšení

25. 3. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 3. 2021 | mm, meteocentrum.cz;phys.org, NOAA
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jde o jeden z modelů, se kterými pracujeme i na Meteocentrum.cz Americký předpovědní model se dočkal výrazného vylepšení Zdroj fotografie: 123rf Numerické modely atmosféry dnes patří mezi základní a nepostradatelné pomocníky při vydávání předpovědí počasí. Jde o složité programy, které popisují procesy v atmosféře a na zemském povrchu a po vložení aktuálních měření je můžeme použít k predikci budoucího vývoje počasí.

Numerické modelů atmosféry můžeme rozdělit na dvě základní skupiny - globální a lokální. Zatímco lokální modely se používají pro předpověď pro menší oblast (např. střední Evropu), tak globální modely počítají předověď pro celou planetu. Díky tomu mohou s jejich výstupy pracovat meteorologové na celém světě. Jedním z nich je americký GFS, který právě prošel významným vylepšením.

Mezi změny v modelu patří detailnější vertikální struktura, začlenění modelu mořských vln a zpřesnění srážkových procesů. Srovnávací výsledky ukázaly zlepšení právě v úhrnech srážek, ale třeba i v předpovědi hurikánů. Doufáme, že se postupně drobné vylepšení dostaví i v naších předpovědích, jelikož GFS je jedním z modelů, které na Meteocentrum.cz používáme.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024