Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Polární vortex se rozpadl, ovlivní to naše počasí?

12. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 1. 2021 | mm, meteocentrum.cz;severe-weather.
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Změny proudění vysoko ve stratosféře mohou mít ve druhé polovině zimy dopad i na počasí v Česku. Polární vortex se rozpadl, ovlivní to naše počasí? Zdroj fotografie: 123rf

Jako polární vortex se v meteorologii označuje atmosférický vír, který se pravidelně v zimních měsících tvoří nad polárními oblastmi. Nachází se ve stratosféře (přibližně kolem 30 km vysoko), ale svým chováním může ovlivňovat i nejniší vrstvu atmosféry-troposféru, ve které se odehrávají prakticky všechny jevy, které známe jako počasí (oblaka, srážky, mlhy atd.).

Standardně se v polárním vortexu pohybuje vzduch od západu na východ rychlostí i kolem 40 metrů za sekundu. Někdy se však ráz proudění změní a západní přenos zeslábne nebo se dokonce směr větru změní na východní. Tento jev bývá spojen s výrazným oteplením v části polární stratosféry a proto se v souvislosti s kolapsem polárního vortexu můžeme setkat i s pojmem "náhlé stratosférické oteplení".
 
Za vhodných podmínek se toto stratosférické oteplení projeví změnami v cirkulaci i v našich zeměpisných šířkách. Při takové situaci se obvykle setkáváme se zeslabením západního proudění (které přináší v zimě teplé počasí) a se častějším prouděním od severu, případně od jihu. Tyto situace tak mohou vést k různým teplotním extrémům nebo k vydatnému sněžení. Příkladem může být například "prodloužená" zima 2012/2013 (někde ležel sníh i přes Velikonoce).

Jestli se s nějakým výrazným projevem rozpadu vortexu setkáme i letos v Česku zatím není jasné, na to si budeme muset ještě počkat. Šance na zimní počasí i v dalších týdnech (byť třeba s přechodným oteplením) je ale určitě větší než v zimě 2019/2020.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024