Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Příští rok by měl být chladnější než ten letošní

28. 12. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 12. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Bude to platit celosvětově, otázkou je, zda i u nás? Příští rok by měl být chladnější než ten letošní Zdroj fotografie: 123rf Britší vědci z tamního meteorologického ústavu MetOffice uvedli, že nadcházející rok 2021 přinese o něco nižší průměrnou globální teplotu než jakou jsme měli v letošním roce. Rok 2020 by měl být nejteplejším nebo přinejmenším druhým nejteplejším v historii, jak vyplývá z průběžných údajů zahrnujících období od ledna do listopadu. Na území Česka ovšem letošní nyní končící rok rekordně teplý určitě nebude. 

Podle výpočtů vědců by rok 2021 měl být zhruba šestý nejteplejší, s tím, že předpokládaná teplota by měla být jen o jednu desetinu stupně nižší než ta letošní. To je pro laika sice nepostřehnutelná změna, ale z globálního hlediska i jedna desetina stupně znamená poměrně hodně. Vždyť oteplování klimatu probíhá v současné době tempem asi 0,2 °C za 10 let. Na konkrétních místech se sice vyskytují výrazně větší odchylky od normálu, avšak pokud zprůměrujeme celou Zemi, dostáváme logicky neustále zhruba stejnou teplotu, jednotlivé roky se tak liší maximálně o nižší desetiny či spíše o setiny stupně. 

Příčinou relativně chladnějšího roku 2021 má být zejména chladná fáze Pacifické oscilace, tedy jev La Niňa. Z toho vyplývá, že výrazně chladnější počasí se dá očekávat zejména v tomto regionu, tedy třeba v Jižní Americe. Ve vztahu k počasí v Česku je situace jiná, naše klima není vývojem Pacifické oscilace ovlivňováno, a tudíž pro nás ani neplatí od předpověď, že rok 2021 bude chladnější než rok 2020. Celoroční výhled pro region střední Evropy je prakticky nemožné sestavit a to i díky tomu, že nejsme u oceánu.

Takže nás čeká globálně relativně o něco chladnější rok, ale jak to bude v Česku, je zatím neznámé.



Česko má za sebou sérii mrazových dní

Česko má za sebou sérii mrazových dní

Pátečním ránem se začala uzavírat epizoda chladných nocí, v průběhu kterých na mnoha místech klesla teplota pod bod mrazu. Přízemní mrazíky a teploty lehce pod bodem mrazu se mohou lokálně objevit ještě v sobotu ráno. V dalších dnech se pak naplno projeví oteplení a noční teploty se budou pohybovat v hodnotách, které již nebudou pro úrodu rizikové.

26. 4. 2024
Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024