Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Bude počasí předpovídat umělá inteligence?

15. 12. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 12. 2020 | mm, meteocentrum.cz; phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nové experimenty přináší nadějné výsledky, ale bez meteorologů se ještě dlouho neobejdeme. Bude počasí předpovídat umělá inteligence? Zdroj fotografie: 123rf

Mezi nejdůležitější podklady pro práci meteorologa patří výstupy numerických předpovědních modelů. Meteorologické modely si můžeme představit jako velmi složité počítačové programy, které co nejpřesněji popisují fyziku atmosféry, například proudění vzduchu nebo tvorbu oblaků a srážek.

Tyto modely se standardně spouštějí na extrémně výkonných počítačích. Vysoký výkon je potřeba kvůli obrovskému množství výpočtů, které musí být hotové během několik hodin. Alternativou jsou jednodušší modely založené na tzv. "umělé inteligenci". Tyto modely se "učí" předpovídat počasí na základě historických dat o počasí, podobně jako se člověk učí svými zkušenostmi (proto se mluví o umělé inteligenci).

Aktuální výsledky modelu používajícího "umělou inteligenci" ukazují že tento nový model není o moc horší než klasické modely, výpočet je ale 7000 krát rychlejší. Uspořený čas umožňuje počítat více variant budoucího vývoje nebo může být využit na zlepšení jiných aspektů modelu.

Stejně jako klasické modely neučinily z meteorologů nezaměstnané, nepředpokládáme, že nový typ modely by v dohledné době nahradil lidský faktor v předpovědi. Každý model je jen model a vždy je vhodné, pokud jeho výsledky zkontroluje a případně upraví zkušený meteorolog.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024