Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Koncem listopadu se čeká zeslabení polárního vortexu

8. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 11. 2019 | mm, meteocentrum.cz;severe-weather.
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Změny polárního vortexu neboli oblasti nižšího tlaku v polární stratosféře mohou mít velký vliv na zimní počasí i v České republice. Koncem listopadu se čeká zeslabení polárního vortexu Zdroj fotografie: meteocentrum.cz

Polární vortex představuje mohutný vír obepínající ve stratosféře oblasti kolem pólů. Není však úplně izolovaný od dění v nižších hladinách atmosféry, právě naopak - výkyvy v poloze a intenzitě víru mohou znatelně ovlivnit cirkulaci atmosféry i nad střední Evropou.

Pokud je vortex v dobré kondici, zůstává studený arktický vzduch "uzamčen" vysoko na severu a obvykle zažíváme mírné počasí, které k nám přinášejí vlahé větry od Atlantského oceánu.

Naopak, pokud dojde k rozpadu víru, stává se sitace mnohem dynamičtější a často dojde k tomu, že se aktický vzduch dostane daleko na jih. To se stalo třeba na počátku roku 2013 - určitě si pamatujete na zimu táhnoucí se dlouho do března a končící až na počátku dubna. Ale není to tak jednoduché, ne každý rozpad vortexu a takzvané náhlé stratosférické oteplení musí přinést dramatické ochlazení zrovna do Česka, může být zasažena jiná část Evropy nebo třeba USA.

I když aktuálně polární vír nabírá na síle, modely ukazují, že už ke konci listopadu by mělo dojít k jeho značnému oslabení. Na úplný rozpad to zatím nevypadá, ale i tak je to dobrý signál pro fanoušky pořádné zimy. Na to jak to nakonec dopadne a jestli se vortex později opravdu rozpadne si ale budeme muset ještě počkat.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024