Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Česko již zastihly ranní mrazíky.

18. 9. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 9. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V Jizerských horách teplota klesla k -3°C. Česko již zastihly ranní mrazíky. Zdroj fotografie: 123rf

Minulý víkend byl na většině území Česka krásný a slunečný a ten následující má být podobný. Pokud vás však během tohoto babího léta zaujala chladná rána, pak jste si všimli správně.

Poslední týden ovlivňovaly počasí v ČR rozsáhlé oblasti vysokého tlaku vzduchu, které bývají často spojeny s malým množstvím oblačnosti. To nahrává zvýšenému vyzařování od zemského povrchu během nočních hodin a teploty tak často klesají až pod nulu. Mrznulo proto nejen o posledním víkendu, ale také 10.-12. září a dnes, kdy teplota na Luční boudě klesla k -1,9°C. Nejnižší teplota byla v posledním týdnu naměřena 15. září na stanici Kořenov, Jizerka, a to -2,9°C.

Mezi nejtypičtější oblasti v Česku, kde se začínají vyskytovat mrazy, patří Jizerské hory, Krkonoše, Hrubý Jeseník či Beskydy. Přestože často může jít o nejvýše položené oblasti, jakou je třeba Šerák či Lysá hora, letos se však již mrazíky objevily třeba i na stanici Šindelová, Obora. Ta se nachází v Krušných horách a její nadmořská výška je kolem 600 m n. m. Čím to tedy je, že tam byly teploty tak nízké?

Příčinou je topografie okolí stanice. Jinými slovy, tato stanice se nachází v údolí vodního toku Rotava a v nočních hodinách, kdy se vzduch ochlazuje, dochází k jeho stékání vlivem gravitace. Studený vzduch se tak hromadí na dnech údolí a pokud by šlo o údolí bez ústí, mohlo by zde dokonce vznikat jezero studeného vzduchu. I další stanice s poměrně nízkými teplotami v Česku se nachází v údolích, jsou jimi např. stanice Bedřichov, Nová Louka či Bílý Potok, Smědava.

Budete-li ještě letos na podzim stanovat, snažte se neumístit stan na dno údolí, pokud si tedy vyloženě nelibujete ve vstávání do mrazivých rán.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024